"MOŽDA ĆEMO NEKE LJUDE NAMERNO ZARAZITI" Skandalozna izjava odjeknula planetom, direktor kompanije probao da se "izvuče": Ako naiđemo na prepreke...

Kaže da bi to moglo da bude "u igri" ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke.

Koronavirus
Koronavirus, Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv koronavirusa, a za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji

Određeni broj dobrovoljaca moraće namerno da se zarazi Covidom-19 kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.

Izvršni direktor AstraZenece koja razvija vakcinu protiv korona virusa na Univerzitetu Oksford izjavio je da je prerano da ciljano izlaže učesnike istraživanja patogenu, ali kaže da bi to moglo da bude “u igri” ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke.

vakcina, virus
vakcina, virus, Foto: Shutterstock

- Trkamo se sa vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već jenjava. Vrlo brzo će intenzitet virusa u populaciji biti nizak, tako da moramo brzo da reagujemo. Ako zaraza dramatično opadne, možda ćemo morati da razmišljamo o ciljanim zarazama - rekao je izvršni direktor kompanije Pascal Soriot na onlajn brifingu za medije.

Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina protiv Covida-19, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi bila sprečena respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i zbog koje je život izgubilo oko 360.000 ljudi.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi