Izrael ušao u rafu
Foto: AP/Tanjug/Ap

On je naglasio da postoje načini da se eliminišu preostali operativci Hamasa u palestinskoj enklavi, koji ne uključuju operaciju koja nosi veliki rizik po civile.

Kirbi je tokom brifinga za novinare istakao da će SAD nastaviti da pomaže Izraelu i da Vašington ne okreće leđa bliskoistočnom partneru.

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

On je dodao da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a Izrael će nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave prema planovima.

"I dalje verujemo da postoji put napred, ali će biti potrebno malo moralne hrabrosti sa obe strane kako bismo potpisali ovaj dogovor", rekao je Kirbi.

Dodao je da su u toku američko-izraelske konsultacije o alternativi za ofanzivu na Rafu.

Kirbi je naglasio da se SAD nadaju da će Izrael odustati od kopnene invazije najjužnijeg palestinskog grada, u kome se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading