Sirija
Printscreen
Sirija

Printscreen

Sirija, Foto: Printscreen

Žestoke borbe 

Centar sirijske provincije Dejr el Zor sada je praktično u potpunosti razrušen zbog žestokih borbi, koje su tu nedavno vođene. Zgrade su popadale kao kule od karata, a od pojedinih su ostale samo zidine.

Militanti su prvenstveno gađali takozvane jermenske i hrišćanske četvrti, gde lokalno stanovništvo nikada nije podržavalo stavove radikalnih islamista.

U jednoj od porušenih crkava, militanti su gađali oltar mitraljezom krupnog kalibra, a zatim su na tom mestu pripremali hranu. Dragoceni predmeti su ukradeni, a teroristi su čak pokušali da otvore grobove u potrazi za vrednim predmetima. Školu pored crkve su zapalili, a svuda po zidovima ostavili su ispisane preteće poruke na arapskom jeziku.

Sirija

Twitter/Printscreen

Sirija, Foto: Twitter/Printscreen

Militanti su držali grad u blokadi nekoliko godina, zbog čega je gotovo 85 odsto objekata porušeno.

Dejr el Zor, koji se pre borbi smatrao biserom Istoka, biće ponovo izgrađen. Sirijske vlasti su razradile program obnove. U gradu se sada nalazi neuporedivo manji broj ljudi, nego pre rata – svega nekoliko desetina hiljada građana, dok ih je pre bilo više od 200.000.

I ruska strana je pritekla u pomoć. Eksperti centra za pomirenje neprijateljskih strana i kontrolu izbeglica procenili su potrebne snage i sredstva, prvenstveno za obnovu škola, bolnica i druge jednako važne infrastrukture.