Haftarove snage LNA idu prema Tripoliju
Printscreen/Youtube
Kalif Haftar, maršal, Libija

Printscreen youtube

Kalifa Haftar, feldmaršal, Libija, Foto: Printscreen youtube

Pritom je još jednom izrazio podršku međunarodno priznatoj Vladi sa sedištem u Tripoliju (naime, Libija tehnički ima dve konkurentne vlasti koje se međusobno ne priznaju - jednu u Tripoliju, drugu u Tobruku na istoku zemlje).

Pročitajte još:

Erdogan je izjavu dao tokom jučerašnjeg dana za vreme sastanka s libijskim premijerom Fajezom al-Saradžom u Istanbulu.

- Haftar je jedan običan gusar - poručio je Erdogan.

Jedan od najmoćnijih aktera u Libiji je pak vojskovođa Kalifa Haftar koji predvodi istočnu Libijsku nacionalnu armiju (LNA) - do sada su zauzeli najveći deo teritorije Libije, a od 4. aprila traje njihova opsada i pokušaj zauzimanja Tripolija.

Ipak, iako su se nadali da će to biti kratka bitka i da će grad brzo pasti kao i neki drugi kroz koje su prošli na svom putu, to se ipak nije dogodilo.

Ne prekidaju saradnju: Putin i Erdogan

Tanjug

Haftarova vojska tvrdi kako Turska aktivno pomaže snage u Tripoliju. To je možda i tačno, ali u isto vreme određene zemlje stoje i iza Haftara, u prvom redu Egipat i UAE.

Drugim rečima, Libija - koja se i dalje nalazi u haotičnoj situaciji još od NATO vojne agresije 2011. godine - sada se pretvara u arenu, prostor na kome se bliskoistočne sile raznih političkih ideologija sukobljavaju putem posrednika, no one nisu jedine - evropske sile takođe imaju svoje favorite u ovom sukobu, kao i Rusija i SAD.