LOMAČA PORED SENE, FRANCUSKA U SUZAMA! Potresne slike iz Pariza, bespomoćno gledaju, najveći hram hrišćanstva NESTAJE SA LICA ZEMLJE! (FOTO)

Gori katedrala Notr Dam!

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Ogroman požar izbio je u katedrali Notr Dam danas oko 17.40 sati, a veliki broj vatrogasnih ekipa i dalje pokušava da uhasi požar.

Predsednik Francuske Emanuel Makron otkazao je zakazano obraćanje zbog požara. Kako javljaju francuski mediji, pokrenuta je i istraga o uzroku požara.

Prema poslednjim informacijama krov katedrale se potpuno urušio, a za sada nije poznato kolika je šteta pričinjena.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, čija je vrednost oko šest miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar „potencijalno povezan“ sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

Simbol Pariza

Pariska katedrala Notr Dam smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno sto godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše "Jutarnji list".

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u toku.

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi