Poljska
Shutterstock
Poljska

Shutterstock

Poljska, Foto: Shutterstock

Jedan poljski zvaničnik izjavio je danas da se njegova zemlja našla na udaru "kompleksne dezinformacione operacije" za koju se čini da za cilj ima slabljenje saveza između Varšave i Vašingtona i nalik je, kako tvrdi, sajber-napadima kakvi su u prošlosti dolazili iz Rusije.

Stanislav Zarin, portparol načelnika poljskih bezbednosnih službi, rekao je da poljske vlasti nastavljaju istragu tim povodom, kao i da još nema definitivnih dokaza da iza napada stoji Rusija, ali da su prisutna sva obeležja kampanja svojstvenih Kremlju.

Poljska

Shutterstock

Poljska, Foto: Shutterstock

- Poljska je već godinama na meti ruske propagande, a u poslednje vreme, ovakva nastojanja postaju sve intenzivnija - naveo je Zarin u saopštenju prosleđenom novinskoj agenciji AP putem elektronske pošte.

U objavi na Tviteru, Zarin je napisao da je jednom sajber-napadu bio izložen internet sajt varšavskog Instituta za ratne studije, najviše vojne škole u Poljskoj, i da su izvršioci napada na njemu objavili lažno pismo rektora instituta, u kojem on navodno poziva poljske vojnike da se bore protiv "američke okupacije".

Zarin je dodao da je poruka iz lažnog pisma pojačana time što su o svemu izvestili informativni portali, od kojih je, kako tvrdi, jedan poznat po širenju dezinformacija.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali ovaj incident, navodi agencija, podsećajući da je vlada Rusije u prošlosti uporno demantovala bilo kakvu umešanost Kremlja u kampanje sa ciljem dezinformisanja javnosti.