ISPLIVALE POVERLJIVE INFORMACIJE Pentagon sprema vojnu akciju protiv Rusije? Ministarstvo odbrane SAD više ne krije

Obuzele ih paranoja i panika

Pentagon
Pentagon, Foto: AP/Charles Dharapak

Pentagon radi na novim vojnim rešenjima čiji je cilj obuzdavanje ruskog, kineskog i kubanskog uticaja na upravu predsednika Venecuele Nikolasa Madura, saopštio je televizijski kanal Si-En-En, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane SAD.

Prema rečima izvora agencije, preliminarnim radom u tom pravcu bavi se Ujedinjeni komitet načelnika štabova koji se bavi planovima budućih vojnih operacija, zajedno s Južnom komandom koja nadzire svako eventualno vojno mešanje bilo koje zemlje u južnoj hemisferi.

Navedeno je da bi sredstva za obuzdavanje mogla da obuhvate vojno-mornaričke vežbe SAD u regionu. Ideja je da se dovede u sumnju „bilo kakva ruska, kineska ili kubanska tačka gledišta, prema kojoj neka od tih zemalja može da ima nesmetani pristup regionu“, naveo je Si-En-En.

Sjedinjene Američke Države tradicionalno Južnu Ameriku posmatraju kao zonu svojih isključivih interesa na osnovu Monroove doktrine iz 19. veka („Amerika za Amerikance“).

HAKERI REŠILI DA OSVETE DŽULIJEN ASANŽA Zbog hapšenja osnivača VIKILIKSA izveli 40 miliona SAJBER napada

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio da se Rusija, navodno, meša u unutrašnje poslove Venecuele bez dozvole vlasti te latinoameričke države. Pompeo je predsednika Madura pritom nazvao „bivšim liderom“ Venecuele.

Nikolas Maduro
Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Kako je saopšteno, naređenje da se osmisle sredstva za obuzdavanje usledio je nakon savetovanja u Beloj kući prošle sedmice, tokom kojeg je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton naložio vršiocu dužnosti ministra odbrane Patriku Šanahanu da osmisli ideje za rešavanje krize u Venecueli.

I KAMEN BI ZAPLAKAO Dok je Notr Dam goreo, evo šta su Francuzi radili! Snimak koji je obišao svet! (VIDEO)

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu. Šef Nacionalne skupštine Huan Gvaido nezakonito je proglasio sebe za šefa države, što su priznale SAD i druge zapadne države, kao i brojne latinoameričke zemlje. Maduro je Gvaida nazvao „američkom marionetom“. Rusija, Kina, Turska i niz drugih zemalja podržavaju Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi