Aleksandar Lukašenko
EPA/MAXIM GUCHEK
Aleksandar Lukašenko

EPA/MAXIM GUCHEK

Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA/MAXIM GUCHEK

"Zenkovič je preduzimao konkretne pokušaje vrbovanja, podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i kao što sam već rekao optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio", rekao je Biček za televiziju Belorusija 1, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsednika i izvođenja puča.

"U pitanju je zavera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi su priznali", dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američki državni vrh.

Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kako podseća portal, kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute.

Prema navodima FSB, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji po razrađenom scenariju "obojenih revolucija" uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.