Džozef Bajden
printscreen
Džozef Bajden

printscreen

Džozef Bajden, Foto: printscreen

U januaru mesecu, pre četiri godine, odlazeći američki predsednik upozorio je da je Severna Koreja na korak od toga da razvije nuklearno oružje.

- Severna Koreja je u finalnoj fazi razvoja nuklearnog naoružanja koje može dosegnuti do delova SAD. To se neće desiti - napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter nakon što mu je započeo mandat predsednika SAD

Kako se Trampova administracija sprema da napusti Belu kuću, sve više postaje jasno da Severna Koreja nije uradila ništa po pitanju denuklearizacije svog naoružanja. Štaviše, Kim Džon Un nastavlja energično da radi na razvoju nuklearnog programa.

Masovna upotreba balističkih raketa u vojsci Severne Koreje predstavlja konačni dokaz da je Trampov konfuzioni pristup za rešavanje nukleatne krize propao. Lider Kim Džon UN nedavno je na konferenciji Radničke partije Koreje najavio da želi da udvostruči nuklearne ciljeve svoje zemlje. Sve ovo se ne dešava slučajno jer je on nedavno SAD označio kao najvećeg neprijatelja Severne Koreje i podvukao da se ta pozicija nikada neće promeniti bez obzira ko obavlja funkciju predsednika u Sjedinjenim državam. U istom manirau Un je izrazio i svoju želju da vojska Severne Koreje dobije nuklearne podmornice i taktičke nuklearne rakete.

Analitičari navode da je ovaj potez previše riskantan, ali i da Kim Džong UN želi da Bajdena dovede za sto i iz ove pozicije sa njim pregovara o popuštanju sankcija prema Severnoj Koreji. 

Džozef Džo Bajden

Profimedia

Džozef Džo Bajden, Foto: Profimedia

Kim želi da Bajdenu da brzi test, navode analitičari, i da ga bukvalno gurne u proces pregovaranja koji će se obavljati u uslovima koje odredi Severna Koreja.

Sa druge strane, Bajden se već na početku svog mandata susreće sa teškim izazovom. Pošto je jasno da se sporazum sa Severnom Korejom o nuklearnom naoružanju ne može ostaviriti, on je prinuđen da se vrati na poziciju koju je zastupao Barak Obama - ili potpuna denuklearizacija ili nema nikakvih pregovora.

Ono što posebno predstavlja opasnost za Sjedinjene američke države jeste činjenica da Severna Koreja svoj nuklarni program razvija u okviru taktike "preživljavanja nacije", koja podrazumeva da bez jakog naoružanja država ne može da opstane u sukobu sa supersilom kakva je SAD. Sve ovo dovodi Severnu Koreju u poziciju da se o njenom nuklearnom naoružanju ne može pregovarati, niti postići dogovor koji bi istovremeno odgovarao sa obema stranama.

U ovom trenutku, ono što predstvalja prednost za Kim Džon Una jeste savezništvo sa Kinom. Analitičari podsećaju da je Donald Tramp, pre nego što je napravio zakret SAD-a prema Kini najpre relaksirao odnose sa Severnom Korejom. U tom smislu, Bajden stoji pred ogromnim izazovom na početku svog mandata jer udruženi, Kina i Severna Koreja predstavljaju veliku opasnost za Sjedinjene američke države.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

12.01.2021 17:41

Neka im posalju jednu...