Nju Delhi, Indija
Printscreen/Twitter/@NDTV
Nju Delhi, Indija, Foto: Printscreen/Twitter/@NDTV

 

* Upozoravaju lekari da maske nisu dovoljna zaštita, a indeks koji meri nivo PM sitnih čestica koje prodiru duboko u pluća dostigao je 484 na skali od 500

* Jedna od mera je da se ograniči saobraćaj, što podrazumeva da će određenim danima na ulice moći da izađu automobili sa parnim, a drugim danima sa neparnim registarskim tablicama

* Za dramatično pogoršanje već loše situcije krivo je paljenje strnjike u susednim indijskim državama, gde samo u Pandžabu zemlja gori na više od 20.000 lokacija od 1. novembra, a indijske vlasti pokrenule su postupak protiv skoro 3.000 seljaka zbog paljenja strnjike.

 

Zagađenost vazduha u Nju Delhiju dostigla je tako dramatične razmere da je u indijskoj prestonici proglašeno vanredno stanje, škole i gradilišta zatvorena su do 5. novembra, a sami gradski zvaničnici stanje u gradu opisuju kao "gasnu komoru".

Nebo iznad Nju Delhija danima je sivo i mračno, čak i prepodne. Stanovnici glavnog grada Indije na ulice izlaze sa maskama na lice, ako uopšte i izađu, a lokalne vlasti već su najavile da će podeliti oko pet miliona maski za decu.

- Grad je pretvoren u gasnu komoru - reči su kojima je situaciju opisao najviši zvaničnik u Nju Delhiju, Arvind Kejrival.

Lekari upozoravaju da maske nisu dovoljna zaštita. Tokom petka i subote indeks koji meri nivo PM sitnih čestica koje prodiru duboko u pluća dostigao je 484 na skali od 500, saopštio je vladin Centralni odbor za zagađivanje.

Pročitajte još:

Svaki rezultat iznad 400 smatra se katastrofalnim i predstavlja rizik ne samo za ljude sa respiratornim problemima, već i potpuno zdrave osobe. Rezultat od 484 ujedno je i najgori od početka godine, zbog čega je krajem prošle nedelje doneta odluka, da u slučaju da takvo stanje potraje 48 sati, zatvore vrata škola i drugih institucija. Upravo to se dogodio u nedelju, iako je kratkotrajna kiša u pojedinim delovima grada donela olakšanje.

Vidljivost u pojedinim delovima grada, u kojem živi oko 21 milion stanovnika, tek je nekoliko metara, pa je jedna od mera ograničavanje saobraćaja.

To podrazumeva da će u određenim danima na ulice moći da izađu automobili sa parnim, a drugim danima oni sa neparnim registarskim tablicama. Ova mera trebalo bi da bude na snazi dok god traje vanredno stanje.

I vazdušni saobraćaj trpi. Tokom jučerašnjeg dana otkazana su 32 leta zbog loše viljivosti, a prema najavama moglo bi da ih bude još.

Građani Nju Delhija već danima objavljuju fotografije na kojima se vidi da je smog tako težak i gust da se zgrade praktično ne vide, posebno ne viši spratovi. Suprija Šrinata objavila je fotografiju slikanu sa njene terase, na višim spratovima zgrade sa koje se ne vidi bukvalno ništa osima smoga. Kako je navela, "konstantno ima glavobolju".

- Nju Delhi jutros. Ne možete izbeći miris paljevine čak ni unutar kuće. Nema vidljivosti. Zgrade u prednjem delu su nestale. Ovo je kolektivna smrtna kazna - naveo je drugi stanovnik.

Neki su objavili i fotografije aparata za merenje zagađenosti vazduha u zatvorenom, a rezultata jasno pokazuje da ni zatvoreni prozori ne pomažu.

I drugi stanovnici Nju Delhija žalili su se na zdravstvene tegobe. Kako navodi "Indija tajms" više desetina potražilo je pomoć zbog iritacije očiju ili gušenja.

Nju Delhi, inače jedan od najzagađenijih gradova sveta, nalazi se na severu Indije, delu države u kojem se beleži rekordna zagađenost već godinama unazad.

Deo krivice za zađanjenje snosi industrija, a deo automobliski saobraćaj, koji je u tom gradu razvijeniji nego bilo gde u Indiji. Samo u Nju Delhiju registrovano je 8,8 miliona motornih vozila, pa je vlada i pre uvođenja vanrednog stanja razmišljala o načinima da se broj automobila smanji.

Ipak, smatra se da je za dramatično pogoršanje i ovako loše situcije krivo paljenje strnjike u susednim indijskim državama, prvenstveno u državi Pandžab, koje je ove godine dostiglo rekordne površine. Samo u Pandžabu zemlja gori na više od 20.000 lokacija od 1. novembra, a indijske vlasti pokrenule su postupak protiv skoro 3.000 seljaka zbog paljenja strnjike.

Prst krivice uperuje se da i u proslavu praznika Divalija (ili Dipvali), hinduističkog festivala svetla koji se proslavlja obično između sredine oktobra i sredine novembra, kada se tokom pet dana proslave skoro iz svakog dvorišta ispaljuje velika količina vatrometa.

Podatak koji ilustruje koliko je situacija alarmanta je i izjava jedne gradske zvaničnice koja je pre mesec dana, odnosno pre vanrednog stanja, rekla da je potrebno smanjiti zagađenost za čak 65 odsto samo da bi s došlo do nivoa kada se parametri zagađenosti ne smatraju opasnim.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da je zbog zagađanje u 2015. godini umrlo više od devet miliona ljudi na globalnom nivou, a 2,5 miliona tih slučajeva dogodilo se u Indiji.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!