Anegret Kramp Karenbauer
EPA
Anegret Kramp Karenbauer

EPA

Anegret Kramp Karenbauer, Foto: EPA

Poznata kao "Mini Merkel" i njena štićenica, generalna sekretarka CDU Anegret Kramp-Karenbauer (56) izabrana je za novog lidera konzervativne partije Nemačke.

Pročitaje još:

 

Lojalna sledbenica Merkelove, Kramp-Karenbauer, ili kako nemački mediji i partijski drugovi skraćuju njeno ime AKK, osvojila je od 999 glasova 517, a Merc 482. Možda baš zbog te činjenice, bliskosti i prijateljstva sa Merkelovom, biće joj još teži put da se bori sa opadanjem podrške partiji. U najbojim danima Merkel, na primer, bila je 40 odsto, a sada je oko 30. Neće joj ni biti strano hvatanje u koštac sa tim problemom jer je već radila na izradi novog stranačkog programa, samo što će sada biti "prva na udaru".

Istakla se pre svega svojim posredovanjem između različitih stranačkih pozicija unutar CDU, a njen najvažniji projekat do sada jeste izrada novog stranačkog programa. Nakon što je Hrišćansko-demokratska unija pod vođstvom Angele Merkel izgubila pre svega glasove konzervativnog dela biračkog tela, novi program trebalo bi da na novi način formuliše upravo konzervativne odrednice stranke.

Anegret Kramp Karenbauer

EPA

Anegret Kramp Karenbauer, Foto: EPA

Do februara AKK je bila predsednica vlade male nemačke pokrajine Sar, a upravo na nagovor Angele Merkel preselila se u Berlin i prihvatila novu funkciju generalne sekretarke.

Kram-Karenbauer ne postaje automatski kancelarka, ali se pretpostavlja da će se to kad-tad dogoditi, kada se Mereklova povuče ili bude smenjena, i nastavi njenu ulogu najmoćnijeg političara Evrope.

Zasad, Angela Merkel je izjavila da će ostati na mestu kancelara do kraja mandata.

Za šta se zalaže?

U stranci su već ranije slutili da će AKK biti na čelu partije, a određenom broju ljudi zapala za oko i neverovatna fizička sličnost ove dve dame.

Nalikuju i u karijernom putu. I Merkelova je od 1998. do 2000. bila generalni sekretar stranke, a 2005. postala je kancelarka.

Anegret Kramp Karenbauer

EPA

Anegret Kramp Karenbauer, Foto: EPA

AKK važi za pragmatičnog, odmerenog i nepretencioznog političara, slično kao Merkelova, što dalje implicira da se njena politika na nivou Evropske unije neće menjati u odnosu na Merkel. Dakle, za Srbiju će verovatno važiti ista pravila kao i do sada.

 

Dok je podržavala izbegličku politiku Merkelove i ima liberalnu poziciju po pitanju ženskih prava i minimalne plate, razlikuje se u pojedinim stvarima, poput činjenice da je ćerka protestantskog sveštenika, majka troje dece, i da više nego Merkelova insistira na očuvanje konzervativnih vrednosti stranke.

Kramp-Karenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istopolnim partnerima, kao i njihovog usvajanja dece i borila se protiv odluke suda u Zarbrikenu da se iz sudnica izbaci hrišćanski krst.

Anegret Kramp Karenbauer

EPA

Anegret Kramp Karenbauer, Foto: EPA

Zalaže se za ponovno uspostavljanje jednogodišnjeg vojnog roka i dovela je u pitanje pravo etničkih Turaka, koji su najveća imigrantska populacija u Nemačkoj, da imaju dualno, i nemačko i tursko državljanstvo.

Takođe, pozvala je na deportovanje migranata u Siriju, potražilaca azila u Nemačkoj, koji su odbijeni ili su ranije počinili zločin. U ovom pitanju najviše se razlikuje od Merkel kojoj je podrška opala upravo zbog velikog priliva migranta.

 

- Određeni delovi Sirije mogu biti dovoljno sigurni u bliskoj budućnosti - izjavila je ona.

Komentari (1)

zagor

08.12.2018 04:29

E do mojega