AUSTRALIJA U PANICI! Strah na ulicama Melburna, niko ne sme iz kuća, vlasti donele odluku, narod besan! (FOTO)

Savezne države zatvaraju granice.

Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona
Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona, Foto: Tanjug/AP

 Drugi najveći australijski grad biće zatvoren na šest nedelja, pošto epidemija koronavirusa rizikuje da izazove drugi talas infekcija u zemlji.

Premijer Viktorije, Daniel Endruz, rekao je da će od srede u ponoć ljudi u metropolitanskom Melburnu morati da ostanu kod kuće, ništa neće raditi osim posla, osnovnih usluga, bolnica i škola - vraćajući se ograničenjima koja su ukinuta pre nekoliko nedelja širom zemlje.

Država je preko noći zabeležila 191 novi slučaj, što je najveći dnevni porast od početka krize. Virus se ukorenio u nekoliko kvartova Melburna, što je dovelo do prenošenja što je do sada bio neviđeno u Australiji.

Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona
Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona, Foto: Tanjug/AP

- Ovo je neodrživo visok broj novih slučajeva - rekao je Endruz novinarima. Na takvim nivoima nemoguće je "suzbiti i obuzdati ovaj virus bez preduzimanja značajnih koraka".

Obnovljeno stavljanje grada u karantin poništava nade premijera Skota Morisona, koji je imao nameru da ukine mere socijalnog distanciranja i da zatvaranje granica bude ukinuto do kraja jula, u nastojanju da oživi osakaćenu ekonomiju.

Izbijanje korone u Viktoriji rizikuje produbljivanje i produženje prvog izolovanja nacije za gotovo tri decenije, dok su umorni Australijanci koji su se nadali da će prvi talas ograničenja uveden krajem marta oboriti krivu zaraze.

Australijski dolar je nakon najave o zatvaranju pao za 0,2 posto, na 69,57 američkih dolara, dok je referentni S&P / ASKS 200 indeks dostigao nisku sesiju.

- Očekuje se da će ukupni oporavak australijske ekonomije značajno ometati drugi talas - javio je IBIS World, ističući da je Viktorija u fiskalnoj 2019. godini doprinela sa skoro 24 odsto u bruto domaćem proizvodu cele zemlje.

Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona
Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona, Foto: Tanjug/AP

Viktorijin severni sused Novi Južni Vels zatvoriće zajedničku granicu od ponoći kako bi sprečio širenje virusa - to je prvo takvo zatvaranje od pandemije Španskog gripa 1919. godine.

Poslednjih dana vlasti su naložile stanovnicima u 12 siromašnijih i multikulturnih predgrađa grada da ostanu kod kuća, osim posla i osnovne kupovine. Tokom vikenda je za oko 3.000 stanovnika iz blokova javnih kuća bilo zabranjeno da napuštaju svoje stanove čak i zbog hrane - podsećajući na stroge kontrole uvedene u kineskom gradu Vuhan, piše Bloomberg.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi