admir muataj, pljačka, tirana
printscren youtube
admir muataj, pljačka, tirana

printscren youtube

admir muataj, pljačka, tirana, Foto: printscren youtube

 

Albanska i kosovska policija pokušavaju da rekonstruišu sled događaja koji je u utorak doveo do velike pljačke na aerodromu u Tirani, kada je grupa napadača otela deset miliona evra. Ubijeni lider grupe Admir Murataj, ili "čovek sa 13 imena", navodno je odgovoran za seriju pljački u kojima je ukradeno najmanje 16 miliona evra.

Albansko tužilaštvo saopštilo je, dva dana posle velike pljačke na aerodromu "Majka Tereza" u Tirani, da je Admir Murataj, koji je poginuo u obračunu sa policijom kada je grupa napadača bežala od potere, odgovoran za seriju pljački u kojima je, od 2015. godine, ukradeno više od 16 miliona evra.

 Policija u Albaniji, gde se većina pljački dogodila, nikada nije uhapsila Murataja, ali su to nešto ranije uspeli da učine policajci u Grčkoj, pre nego što je na spektakularan način uspeo da pobegne iz zatvora i nestane negde između Albanije i Kosova.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Osim 12 albanskih, Murataj je jedno vreme imao lažna grčka dokumenta, a pobegli su iz zatvora Trikala, gde su bili zatočeni zbog devet pljački na teritoriji Grčke u kojima je, do tada, ukradeno oko dva miliona evra. Nedugo posle spektakularnog bega iz zatvora, u kojem su pomagači Murataja napali zatvor bombama i "kalašnjikovima", dok su zatvorenici istovremeno preturpijali rešetke i pomoću konopca savladali zidine i nestali.

 

Nedugo po bekstvu, Murataj je organizovao grupu koja je opljačkala oko milion evra pre nego što je napustio Grčku.

Posle povratka u Albaniju, Murataj je organizovao još dve velike pljačke. Prvo je u februaru 2015. godine iz blindiranog vozila ukrao 900.000 švajcarskih franaka, 800.000 funti i 16.000 evra, da bi dve godine kasnije u Tirani na sličan način opljačkao milion američkih i po 200.000 kanadskih i australijskih dolara.

 

U februaru 2017. godine, grupa Admira Murataja je u Tirani ukrala 2,4 miliona evra, 200.000 američkih dolara, 260.000 funti i 85.000 švajcarskih franaka.

Albanska policija tvrdi da su vozila koje je njegova grupa koristila u nekoliko krađa stigla sa Kosova, ali da su automobili prodati legalno.

Takođe, albanska policija tvrdi da je Murataj izvesno vreme živeo na Kosovu, gde se podvrgao seriji plastičnih operacija.