Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong
AP
Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong

AP

Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong, Foto: AP

Kim, koja je stekla novi značaj u strukturi moći Severne Koreje, nije precizirala šta bi mogla biti sledeća akcija, odnosno kada će tačno biti preduzeta, ali je dodala: „Smatram da je krajnje vreme da prekinemo sa vlastima Južne Koreje. Uskoro ćemo preduzeti sledeću akciju. "

Portparol predsedničke kancelarije Južne Koreje Plave kuće, rekao je u nedelju da je državno veće za bezbednost u zemlji održalo vanrednu video konferenciju kako bi pregledalo situaciju na Korejskom poluostrvu i razmotrilo kako najbolje da reaguje.

Ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi odnosima sa Severnom Korejom, kaže u izjavi da Južna i Severna Koreja moraju dati sve od sebe da se pridržavaju svih međukorejskih sporazuma.

Kim Džong Un

AP

Kim Džong Un, Foto: AP

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je odvojeno reklo da ozbiljno procenjuje situaciju i pažljivo prati kretanja u Severnoj Koreji.

“Južnokorejska vojska održava odlučnu vojnu spremnost da odgovori na sve situacije“, kaže se u saopštenju ministarstva.

Kimova izjava u subotu, praćena njenom najavom početkom ove nedelje da Severna Koreja obustavlja sve komunikacione linije sa Južnom Korejom, analitičari ocenjuju kao pokušaj proizvodnje krize i primoravanja na ustupke njenom susedu.

Severna Koreja je saopštila da je ljuta zbog onih koji su pobegli na jug i rutinskog preleta balona preko granice noseći propagandne letke.

BONUS VIDEO: Vučić na mapi