Vladimir Putin, Rusija
AP/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin

AP/Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin, Foto: AP/Mikhail Klimentyev

Japan je odlučio da odbije predlog za potpisivanje na samitu G20 u Osaki krajem juna okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svetskog rata, piše japanski Asahi šinbun, pozivajući se na izvore iz vlade.

Tim sporazum bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svetski rat, ali prema navodima lista, dve strane nisu uspele da prevaziđu neslaganja o određenom broju istorijskih i bezbednosnih pitanja.

Vulkan na Havajima

EPA/GRACE SIMONEAU

 

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Tokio sporazumom želeo je da potvrdi zajedničku deklaraciju Sovjetskog Saveza i Japana iz 1956. u kojem Moskva izražava spremnost da preda južna kurilska ostrva Šikotan i Habomal kao gest dobre volje.

Pročitajte još:

 

Japan zatim planira da pregovara sa Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna ostrva - Iturupom i Kunaširom, prenosi Tas s.

Brigita Birlajn, premijerka, Austrija

printscren youtube

 

Međutim, nekoliko rundi pregovora na nivou šefova diplomatija pokazalo je da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmeštanja američkog raketnog sistema na tim ostrvima. 

Samit G20 održava se u Osaki 28. i 29. juna i predviđeno je da japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

Donald Tramp i Šinzo Abe

Tanjug/AP