Testiranje, lek, laboratorija
Shutterstock
Testiranje, lek, laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Holandski naučnici uspeli su da nađu korona virus u otpadnim vodama jednog grada pre nego što su u njemu registrovani prvi slučajevi kovida 19, predstavljajući novu metodu ranog upozoravanja na opasnost od širenja zaraze.

Takozvani korona virus SARS-CoV-2 često se može naći u stolici zaražene osobe i mada se ne očekuje da kanalizacija postane važan put prenošenja zaraze, sa širenjem patogena u lokalnim sredinama povećava se i količina virusa koji dospevaju u kanalizaciju, saopštili su u ponedeljak Gertjan Medema i njegov tim u Institutu za istraživanje vode KVR u Niuhenu.

Oni su otkrili genetski materijal novog korona virusa u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu petog marta, kada u gradu, oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama, još nije bio registrovan nijedan slučaj zaraze, prenosi Blumberg.

Holandija je prvi slučaj Kovida 19 potvrdila 27. februara, a nekoliko dana kasnije zdravstveni radnici su se razboleli na jugu zemlje, što znači da se zaraza širi.

"Važno je da prikupljamo informacije o prisustvu novog korona virusa u kanalizaciji kako bismo znali da li su kanalizacioni radnici bezbedni, ali i da bismo utvrdili da li analiza otpadnih voda može da nam pomogne da utvrdimo u kojoj meri je SARS-CoV-2 u opticaju u našim zajednicama", objašnjavaju Medema, glavni mikrobiolog Instituta, i njegov tim u dokumentu, ocenjujući da bi nova metoda upotpunila kliničke studije, koje su ograničene na obolele od kovida 19 sa najizraženijim simptomima.