Moamer Gadafi
Shutterstock
Moamer Gadafi

Shutterstock

Moamer Gadafi, Foto: Shutterstock

Na 64. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanoj 2009. godine u Njujorku, govor je održao i pokojni libijski lider Moamer al Gadafi u kome je rekao nešto što neverovatno podseća na situaciju u kojoj se danas nalazimo. 

Gadafi doista referirao na stvaranje virusa u laboratoriju, govoreći o svinjskom gripu koja je tada harala svetom. Pandemija svinjskog gripa 2009. krenula je iz Meksika, a usmrtila je više od 18 hiljada ljudi.

Ovaj deo govora iz 2009. godine sa Generalne skupštine Ujedinjenih naroda jeste tačan, ali se odnosi na svinjski grip.

- Možda će sutra biti i ribljeg gripa, jer ponekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni posao. Kapitalističke kompanije proizvode viruse tako da mogu da stvaraju i prodaju vakcine. To je vrlo sramotna i loša etika. Vakcine i lekovi se ne smeju prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lekovi ne smeju da se prodaju i da ne mogu biti komercijalizovani. Lekovi treba da budu besplatni, a vakcine treba besplatno davati deci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine, jer žele da zarade na tome. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih besplatno davati, a ne prodavati.

korona virus u BiH

Printscreen youtube

Foto: Printscreen youtube

S obzirom da je originalni govor Muamara al-Gadafija sa skupštine UN-a iz 2009. dostupan i kao tekstualni transkript i kao video snimak, veoma je jednostavno utvrditi da navodne citate koji kruže društvenim mrežama, bivši libijski predsednik nije izrekao u tom obliku.

Celu analizu portala Raskrinkavanje.ba možete pronaći OVDE!

 

Komentari (7)

Aca

22.03.2020 08:42

Apsolutno je bio u pravu...

Ban si

22.03.2020 11:16

Brutalno ISKREN. I gde je sad. Ko udari na boldest zvana Kapitalizam tako na zalost zavrsi. Nije samo zdravstvo, gde god ima profit dolaze kapitalisti(Djindjic, Tesla...)

dzudza basadzija

22.03.2020 11:41

Nije tesko....Ako Vasa kuca sme,neznam ko je placa?Objavite,Biblijski Govor....Slobodana Milosevica...Cisto,onako iz zezanja,kako bi se mnogi,uozbiljili...Jednom nedeljno...nema potrebe za cescim objavljivanjem,zato sto dugo odzvanja u usima i mozgu...Nemojte da Vas moj zahtev zavara!Mozda ga ,uopste,nisam ni simpatisao ni voleo!Jedno je sigurno!Zbog toga mu dlaka s'glave nije opala...Ali,taj govor...?On moze da se kopira...Ne da se osmisli!Bar ne skoro...

S2

22.03.2020 12:24

Još mnogo vekova pre Gadafija, Biblija reče da je Svetim Kozmi i Damjanu (vračevi) Bog podario znanje da leče, i pri tom im reče:"Badava primiste, badava i dajite!". Nije Gadafi rekao ništa novo.

Bmx

22.03.2020 23:38

Sta reci. Americke trupe su se u velikom broju pre neki dan iskrcale mislim u Nemacku...ok,ali u jeku virusa i to (izvinite na velikim slovima, ali moram da naglasim) BEZ ZASTITNE OPREME, kada su vec i NATO manevri otkazani...stvarno je mnogo sumnjivo. Bas lici na onaj film sa Dasti Hofmanom, Morgan Frimenom i Rene Ruso - vojska ima vakcinu/lek, ali ga koristi samo za sebe, jer je virus biolosko oruzje.

pinokio

24.03.2020 02:55

Duboki naklon za ovog coveka i iskrenog prijatelja Srba . Kad se samo setim koliko je bila sretna ona krvolocna zver , Hilari kad su ubili i to na kakav nacin ovog coveka. Zveri su se bas pokazale u pravom svetlu . A gradjani Libije a i sire lepice od blata ovog heroja i velikog humanistu . Srbijo ne zaboravaljaj svoje prijatelje a Gadafi je jedan od najvecih. Slava mu vecna .

nenad

25.03.2020 08:37

Zato je i ubijen . Smetao je kapitalistickim fasistima .