Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Foto: EPA/Oliver Hoslet

 

* Evropski parlament doneo odluku koja menja sve

* Srbija je zbog izuzetnih diplomatskih odnosa sa Mađarskom imala izuzetno velika očekivanja

* Odbijanje predloga donosi potpuni preokret

 

Evropski parlament odbacio je predlog Ursule von der Lasjen da Laslo Tročanji bude novi komesara za proširenje i susedstvo, zbog sukoba interesa.

Tročanj, bivši ministar pravosuđa (od 2014. do 2019. godine) u vladi Viktora Orbana, bio je član Ustavnog suda Mađarske, kao i ambasador te zemlje u Belgiji i Francuskoj.

Čekaju se podaci o broju žrtava!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 26.09.2019. 13:49 Dva uzastopna zemljotresa, gotovo iste jačine, pogodila su pre dva dana jugozapadni deo Istanbula. Udarna vest, Foto: Alo! Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas Istanbul u Turskoj. Epicentar zemljotresa lociran je na oko 70 kilometara zapadno od Istanbula u Mramornom moru, južno od grada Silivri.

Njega je Evropska komisija odabrala na novu funkciju, ali je Evropski parlament ipak odbacio taj predlog.

Kako je prenosi "Euraktiv", Tročanji je kao ministar pravosuđa imao ključnu ulogu u donošenju zakona za koje je Brisel smatrao da podrivaju vladavinu prava u Mađarskoj i koji su pokrenuli sukobe Budimpešte sa institucijama EU.

Preminuo Žak Širak!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 26.09.2019. 12:10 - 26.09.2019. 13:05 Uskoro opširnije Žak Širak, Foto: Youtube printscreen * Žak Širak, nekadašnji predsednik Francuske preminuo je u 86-oj godini * Žak Rene Širak je bio predsednik Francuske u dva mandata * Bio je jedan od svetskih državnika koji je zagovarao bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije, 1999.

Premajednom izvoru, poslanici su od Tročanjija tražili i detalje o advokatskoj firmi koju je osnovao pre nego što je postao ministar pravde u Orbanovoj vladi.

Jedan od kandidata za ovu poziciju je bio i Slovenac Janez Lenarčić, koji je predložen da bude komesar za rešavanje kriza.

Prema rečima izvora socijalista i zelenih u EP, postojao je predlog da Lenarčič bude novi komesar za proširenje umesto Tročanjija, s akojim bi možda zamenio predložene funkcije.

Protivnici izbora Tročanjija za komesara upućuju oštre zamerke Fon der Lejen, uz tvrdnju da je ona time išla na ruku i evroskeptičnim vladama na istoku Unije, koje su njoj pružile dragocenu podršku pri izboru za čelno mesto u Komisiji.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Komentari (1)

komsijadjole@gmail.com

26.09.2019 17:39

velika ljubav dugo ne traje,kako god.