rijad
Shutterstock
rijad

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija se može suočiti sa „neverovatnom krizom“ ako, u narednih nekoliko godina ostanu niske cene nafte, smatra kolumnista „Blumberga“ Dejvid Fikling.

Trenutni rat sa cenama na naftnom tržištu samo ubrzava dolazak trenutka kada će nestabilnim privredama Persijskog zaliva biti dostavljen surovi račun, smatra Fikling.

Po njegovim mišljenju, krah saudijske ekonomije će se desiti nakon 2024. godine kada država bude u potpunosti istrošila svoje finansijek rezerve. Prema njegovim informacijama, već sada zlatne i devizne rezerve monarhije čine 0,1 odsto BDP-a.

Fikling je dodao da, ako cena nafte bude u rasponu od 50 do 55 dolara za barel, zlatne i devizne rezerve Saudijske Arabije će se već 2024. godine smanjiti do sume koja je ravna petomesečnim rashodima za uvoz. Nekoliko meseci kasnije kraljevstvo se može naći u „neverovatnoj krizi“ i moraće da odustane od fiksnog kursa dolara koji već dugo vremena podržavao globalnu trgovinu nafte.

Po mišljenju autora, ovakva opcija u sadašnjoj situaciji izgleda gotovo optimistično.

„Monarhije Persijskog zaliva su mogle da jašu na ogromnom talasu bogatstva i sede na njemu poslednjih pola veka, ali svaki talas se na kraju razbije. Buduće generacije više nikad neće videti takvo bogatstvo koje danas poseduju zemlje Persijskog zaliva“, zaključio je autor članka.