Vladimir Putin
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml
Vladimir Putin

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Vladimir Putin, Foto: (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Predsednik SAD Džo Bajden u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predložio je da održe sastanak u trećoj državi, saopštila je Bela kuća.

„Predsednik Bajden je potvrdio svoj cilj: izgradnja stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom u skladu sa interesima SAD i predložio održavanje sastanka-samita u trećoj državi u narednih mesec dana radi razgovora o celom spektru pitanja sa kojima se suočavaju SAD i Rusija“, navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora, Bajden je izrazio zabrinutost „iznenadnim“ povećavanjem ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom.

Bajden je naglasio nepokolebljivu posvećenost SAD podršci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao Rusiju da smanji tenzije.

Dva lidera su razgovarala i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući nameru obe države da vode dijalog o strateškoj stabilnosti, o brojnim pitanjima koja se tiču kontrole naoružanja i bezbednosnih pretnji.

Američki predsednik je saopštio ruskom kolegi da će Vašington čvrsto braniti svoje interese u slučaju sajber napada i mešanja u izbore.

Komentari (1)

Miki

13.04.2021 18:28

Dobra prilika da Srbija bude organizator sastanka!