HAPŠENJE ŠEFA GENERALŠTABA RUSIJE: Hibridni rat Zapada!
Foto: Tanjug/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP


Odluka Pretpretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua izazvala je žestoku reakciju Rusije koja je istakla da je ova odluka ništavna. Prema rečima pres-službe Saveta bezbednosti Rusije, jurisdikcija MKS se ne proteže na Rusiju, te je odluka o hapšenju Šojgua beznačajna. Istovremeno, Rusija je ovo okarakterisala kao deo hibridnog rata Zapada protiv njihove zemlje.

- Odluka Pretpretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejem Šojguom je beznačajna, jer se jurisdikcija MKS ne proteže na Rusiju. Doneta odluka je deo hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje - naveo je Savet bezbednosti.


Neprihvatanje nadležnosti MKS

Nadležnost Međunarodnog krivičnog suda ne priznaje više od polovine svetske populacije, među kojima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indija, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kina, Saudijska Arabija, SAD i Turska. Ovo jasno pokazuje da postoji širok spektar zemalja koje ne priznaju nadležnost MKS, što dodatno komplikuje situaciju oko izdavanja naloga za hapšenje visokih zvaničnika iz tih zemalja.

Reakcija na hapšenje Šojgua i Gerasimova

Ranije je Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo nalog za hapšenje ne samo sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua, već i šefa generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova. Ova odluka je izazvala veliku pažnju javnosti i izazvala žestoku reakciju ruskih zvaničnika, ali i postavila pitanje nadležnosti i uticaja MKS na globalnom nivou.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading