Napad na Odesu
Foto: Printscreen/Printscreen/Twitter


Istražni komitet Rusije saopštio je da poseduje dokaze koji ukazuju na to da su ukrajinske snage oborile ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti. Portparol Komiteta Svetlana Petrenko izjavila je novinarima da su dokazi pokazali umešanost ukrajinskih snaga u ovaj zločin, navodeći da su pronađeni fragmenti čaura i mehanizama rakete sistema "patriot" koji su isporučeni od strane SAD. Prema njenim rečima, istražni organi su identifikovali ukrajinske jedinice opremljene ovim raketnim sistemom i nastavljaju rad na identifikaciji odgovornih osoba kako bi ih krivično gonili.

Teroristički napad na avion Il-76

Prema informacijama iz ruskih izvora, ukrajinske oružane snage su 24. januara oborile avion Il-76 koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike, a isti je bio namenjen razmeni zarobljenika na granici između Belgorodske i Sumske oblasti. Svi putnici, među kojima su bili i 65 ukrajinskih vojnih lica, su nažalost izgubili živote u ovom tragičnom incidentu. Ministarstvo odbrane Rusije je ovaj događaj okarakterisalo kao teroristički akt, tvrdeći da je Kijev bio upoznat sa letom aviona i namerno ga oborio kako bi optužio Rusiju za smrt ukrajinskih vojnika.

Reakcija Ukrajine

Sa druge strane, Ukrajina negira bilo kakvu umešanost u obaranje aviona Il-76. TASS prenosi da zvaničnici u Kijevu tvrde da nemaju informacije o tome ko se tačno nalazio u oborenom avionu, odbacujući tvrdnje ruskih vlasti o njihovoj umešanosti u ovaj tragičan događaj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading