NAPUŠTANJE NATO PAKTA, ODBACIVANJE EVRA Bugarska proruska partija hoće da formira Vladu u Sofiji
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Lider stranke Kostadin Kostadinov, kome je zabranjen ulazak u Ukrajinu jer je osumnjičen da je ruski špijun, rekao je da vladu mogu da formiraju sve stranke u Narodnoj skupštini osim dve vodeće stranke – GERB i DPS.

"Da, imamo razlike (sa ostalima), ali one su na ideološkoj osnovi, u većini slučajeva na spoljnopolitičkoj, što znači da su ideje, principi i ideali u pitanju. U ovom slučaju lako je naći arbitra među bugarskim narodom. Mogli bismo da održimo referendume o evru ili NATO-u", rekao je Kostadinov.

Ustavni sud Bugarske već je odbacio referendum o evrozoni kao neustavan, a "Euraktiv" dodaje i da je nemoguće preispitati članstvo te države u EU za šta se takođe navodno zalaže Preporod.

Kostadinov tvrdi da ako bugarski parlament ne izabere vladu s mandatarom iz vladajućeg GERB-a, postoje dve opcije – "ili kabinet s premijerom iz Preporoda ili novi izbori".

GERB i DPS su, prema njegovim rečima, sijamski blizanci koji su veliki problem za funkcionisanje političkog sistema zemlje. Kostadinov je dodao i da je Bugarska "u političkoj krizi bez presedana" zbog rekordno niske izlaznosti od 34 odsto na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Zato se obraćamo svima ostalima. U ovoj situaciji ili možemo da se ujedinimo i to pokažemo bugarskim građanima, koji jasno ne žele da GERB i DPS vladaju zemljom, ili će agonija nastaviti da uništava zemlju. Ne postoji srednji put", dodao je Kostadinov.

Na junskim izborima Preporod je bio četvrti iza GERB-a, DPS-a i proevropske koalicije "Nastavljamo sa promenama/Demokratska Bugarska" (PP-DB). U Evropskom parlamentu Preporod je član Identiteta i demokratije, ali namerava da ga napusti i formira suverenističku grupe s Alternativom za Nemačku.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading