Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Pretnja našoj demokratiji od špijunaža, sabotaža, dezinformacija i sajber napada dostigla je novu dimenziju", rekla je Fezer novinarima u Berlinu prilikom predstavljanja izveštaja o zaštiti Ustava za 2023. godinu koji pruža informacije o prirodi i obimu kršenja najvišeg pravnog akta, kao što su aktivnosti ekstremne desnice, krajnje levice i islamističkih grupa. Fezer je istakla da je Rusija prilagodila svoju obaveštajnu strategiju nakon proterivanja ruskih diplomata iz Nemačke 2023. godine.

"Kremlj je sada fokusiran na špijunažu, a istovremeno sprovodi sajber napade i kampanje dezinformacija protiv Berlina", navela je Fezer. Predsednik Kancelarije za zaštitu Ustava, nemačke unutrašnje obaveštajne agencije Tomas Haldenvang rekao je da je kampanja sajber-napada 2023. godine bila usmerena protiv visoko rangiranih ciljeva u biznisu i politici, uključujući izvršni komitet Socijaldemokratske partije Nemačke.

"Ovaj napad se od tada pripisuje grupi APT 28 koju kontroliše ruska vojna obaveštajna služba", naveo je Haldenvang. U izveštaju se naglašava da su aktivnosti iranskih obaveštajnih službi u Nemačkoj bile usmerene na praćenje iranskih opozicionih grupa i pojedinaca nakon masovnih protesta protiv režima. Ističe se da je ključni cilj kineske obaveštajne službe u Nemačkoj takođe bio praćenje Kineza u egzilu, kao i prikupljanje informacija u oblastima istraživanja, poslovanja i politike.

U Nemačkoj je porasla pretnja od ekstremista, a broj krivičnih dela koja su počinili ekstremisti povećao se na 39.433 u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord, navodi se u izveštaju. Ističe se da je pretnja od islamističkog terorizma u Nemačkoj porasla nakon napada Hamasa i drugih militantnih grupa na Izrael 7. oktobra prošle godine i početka rata u Pojasu Gaze.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading