Nemačji Bundestag
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli "sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani".

- U poslednje vreme stvara se osećaj da je Nemačka postala nova Mađarska - citira agencija sagovornika, koji je govorio o brojnim slučajevima kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podseća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donetih restriktivnih mera, između ostalog reč je mogućnosti ruske odbrambene industrije da kupuje zapadne tehnologije. Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da zabrani korišćenje evropskih luka za slanje brodova sa ruskim tečnim gasom u treće zemlje.

Nemačka je pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahteva da se predložena nova mera za pozivanje na odgovornost stranih filijala preduzeća zbog kršenja režima sankcija u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se njeno dejstvo ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu. U Nemačkoj strahuju da bi u suprotnom nemačkim kompanijama mogla biti naneta šteta, piše agencija. Nemačke vlasti takođe smatraju neke mere preteranim i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading