Ruski avioni
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Finsko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je ruski vojni avion ušao u finski vazdušni prostor ranije tog dana na oko dva minuta.

„Kako istraga napreduje, otkrili smo da, pored prvobitno prijavljenog ruskog aviona, postoje razlozi da se sumnja na još tri aviona za teritorijalno kršenje“, navodi se u saopštenju finske granične straže.

Za četiri aviona se sumnja da su dva bombardera i dva lovca.

Poslednje potvrđeno kršenje finskog vazdušnog prostora od strane ruske letelice bilo je u avgustu 2022. godine, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Finci su se pre tri dana prvi put žalili na ovaj incident. U Finskom zalivu ruski vojni avion je prešao teritoriju Finske, a letelica je navodno ostala u finskom vazdušnom prostoru u radijusu od oko 2,5 km od granice oko 2 minuta, saopštilo je finsko Ministarstvo nacionalne odbrane.

CRVENA UZBUNA Ruski avioni ušli u vazdušni prostor NATO države

Foto: Printscreen

 

Ovoga puta Finci tvrde da nije reč o izolovanom incidentu, već o četiri aviona koji su narušili granicu NATO-a.

Prošle nedelje su NATO avioni stacionirani u baltičkim zemljama morali da polete jedanaest puta. Rusi nisu poštovali propise za letove iznad Baltičkog mora, prema informacijama koje je objavilo litvansko Ministarstvo odbrane.

Međunarodni vazdušni prostor iznad Baltičkog mora bio je prepun ruskih aviona kao što su izviđački avioni Il-20, transportni avioni An-12 i bombarderi Su-24 i Su-34. Većina je putovala bez planova leta i aktivnih identifikacionih uređaja i nije održavala radio vezu sa Regionalnim centrom za kontrolu letenja.

Svi avioni su putovali na relaciji između ruske eksklave Kalinjingradske oblasti sa kopnom Ruske Federacije.

Kalinjingradska oblast je trn u oku NATO-u već decenijama, a Rusija planira da proširi svoje pomorske granice dok NATO i zemlje u regionu pomno prate situaciju.

(Oružjeonline)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading