globus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U dokumentu, koji je pripremilo rusko Ministarstvo odbrane, navodi se da Rusija namerava da proglasi za svoje unutrašnje vode deo voda u istočnom Finskom zalivu i oblast kod gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti.

Da bi postigla ovaj cilj, Moskva je promenila geografske koordinate tačaka koje definišu osnovne linije od kojih se meri širina ruskog teritorijalnog mora i susednih zona duž obale i ostrva.

Delimično poništenje ukaza SSSR-a

Kako se navodi u prilogu vladine uredbe, ruska vlada planira da prilagodi koordinate u oblasti ostrva Jagri, Somers, Hogland, Rodšer, Mali Tjuters, Vigrund i u blizini severnog ulaznog rta reke Narve u blizini granica sa Finskom.

Na granici sa Litvanijom, oblasti pod ruskom revizijom uključuju Kuršsku raču u Gdanjskom zalivu, oblast oko rta Taran, rt južno od rta Taran i Baltičku prevlaku.

Ministarstvo odbrane predlaže delimično ukidanje 40 godina stare uredbe Saveta ministara Sovjetskog Saveza, kojom se regulišu granice na Baltiku, tačnije u delu Baltičkog mora.

Nuklearna vežba

Dokument o reviziji granice, o kome se ministarstva spoljnih poslova Finske i Litvanije još nisu zvanično izjasnila, predstavljen je u javnoj raspravi gotovo istovremeno sa početkom vežbi o upotrebi taktičkog nuklearnog naoružanja u ponedeljak.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se vežbe odvijaju u Južnom vojnom okrugu Rusije, a prva faza vežbe uključuje rakete Iskander i Kinžal. Cilj vežbi je priprema osoblja za upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja i odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika.

Putin je naredio vežbe ranije ovog meseca. Moskva ih je povezala sa, kako kaže, militantnim izjavama zapadnih zvaničnika za koje kaže da predstavljaju bezbednosnu pretnju Rusiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading