Jens Stoltenberg
Foto: EPA/EPA Olivier Matthys

Ukrajinski napadi bilo gde u Rusiji korišćenjem aviona F-16 koje je donirao Zapad ne bi bili eskalacija sukoba i ne bi učinili da države članice NATO budu njegove strane, tvrdi generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg.

Nekoliko evropskih zemalja namerava da obezbedi desetine ratnih aviona kada Ukrajina bude imala pilote i zemaljsku infrastrukturu za upravljanje njima.

Govoreći uoči skupa ministara odbrane NATO-a u Briselu, Stoltenberg je rekao da „različiti saveznici imaju različite vrste ograničenja za upotrebu svog oružja“ i pozdravio nedavno popuštanje ovih pravila od strane nekih država članica.

Vašington je navodno dao Kijevu zeleno svetlo da ispaljuje američko oružje na ciljeve van teritorije za šta dve nacije insistiraju da je ukrajinska teritorija, dozvoljavajući udare unutar ruske oblasti Belgorod u okviru borbe za susednu oblast Harkov.

Druge zapadne zemlje su takođe rekle da se njihovo oružje može koristiti na sličan način.

F-16

Shutterstock

 

Ukrajina ima pravo da se brani, a to uključuje „udaranje na legitimne vojne ciljeve“ na teritoriji Rusije, izjavio je Stoltenberg.

„Samoodbrana nije eskalacija“, dodao je on. „I mi imamo pravo da pomognemo Ukrajini“, nastavio je on.

Moskva ceo sukob doživljava kao deo posrednog rata koji su pokrenule SAD protiv Rusije.

Ona smatra sve veće vojno prisustvo NATO-a u Ukrajini i njegovu nameru da na kraju dovede naciju u krilo kao glavni rizik za nacionalnu bezbednost.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading