Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Informacija o slanju protivvazduhoplovnog (PVO) sistema došla je od dva američka zvaničnika, odgovarajući na pozive Kijeva za veću odbranu zbog napada na severoistočni region Harkova. Zvaničnici su navodno rekli da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez i da bi to bio drugi raketni sistem Patriot koji su Sjedinjene Američke Države dale Ukrajini.

Dvojica američkih zvaničnika govorila su pod uslovom anonimnosti, jer odluka, o kojoj je prvi pisao Njujork Tajms, nije zvanično objavljena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog meseca u Madridu da će ovaj PVO sistem pomoći ukrajinskim snagama da se bore protiv 3.000 bombi koje, kako on tvrdi, Rusija lansira na Ukrajinu svakog meseca.

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkova, gde je Rusija pokrenula prekograničnu ofanzivu 10. maja. Odluka je doneta dok se lideri iz SAD, Evrope i drugih zemalja pripremaju za svoj mesečni sastanak o bezbednosnim potrebama Ukrajine koji treba da bude održan u četvrtak u Briselu.

MIM-104 Patriot jedan je od najbrojnijih protivvazduhoplovnih sistema u naoružanju država NATO. Reč je o američkom sistemu koji trenutno koriste SAD, Španija, Nemačka, Holandija, Grčka i druge zemlje.

Patriot sistemi nalaze se i u arsenalu ukrajinskih oružanih snaga, a ovo naoružanje Ukrajini su donirali Nemačka, Holandija i SAD.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading