predsednik crne gore
Foto: Printscreen/Youtube/Predsjednik Crne Gore

"Danas kada obeležavmo sedmu godišnjicu pristupanja Crne Gore NATO, ukazujem na značaj našeg članstva u ovom savezu, posebno u vremenima kompleksnih izazova sa kojima se Evropa i svet danas suočavaju", naveo je Milatović.  

Dodao je da je članstvo Crne Gore u NATO, postignuto 2017. godine, jedna od najvažnijih odluka u novijoj crnogorskoj istoriji i signal je, kako je naveo, čvrste opredeljenosti zemlje za očuvanjem demokratskih vrednosti, mira, i ekonomskog prosperiteta.

Ističe da NATO Crnoj Gori obezbeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih može nesmetano da nastavi da razvija crnogorsku demokratiju kroz jačanje vladavine prava i izgradnju građanskog društva.

"Posvećenost članstvu neophodno je demonstrirati u kontinuitetu kroz odlučno i aktivno učešće u NATO misijama, doprinoseći time kolektivnoj odbrani i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbednosne izazove. Obaveza svih državnih institucija, ali i svih donosioca odluka je da svojim delovanjem daju doprinos unapređenju naše međunarodne pozicije, te naše države kao odgovorne, kredibilne i pouzdane saveznice", kazao je Milatović.  

Dodaje da je važno da svi politički činioci odgovorno i inkluzivno pristupe donošenju odluka, u cilju suštinskog jačanja kredibilnosti Crne Gore.

"Smatram da je to naša obaveza, ali i osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa sa EU, zagledajući se u punopravno članstvo kao finalni cilj kojem težimo", zaključio je Milatović, navodi se u saopštenju iz njegovog Kabineta.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading