AMERIKA I NATO SPREMNI NA SVE Lavrov poručuje: Uništićemo ih
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Rusija će snabdevanje Ukrajine borbenim avionima F-16 smatrati namernim signalom NATO-a da je spreman na sve pa i u "nuklearnoj sferi", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da će američki avioni biti uništeni na isti način kao i sve drugo naoružanje ukrajinske vojske i neće promeniti situaciju na frontu. 

Američki lovci F-16 su dugo bili glavna isporuka u okviru takozvanih zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, stoga Rusija zaključuje da je snabdevanje Kijeva upravo tim avionima namerni signal Alijanse u "nuklearnoj sferi", objasnio je ruski ministar.

"Pokušavaju da nam objasne da su SAD i NATO spremni bukvalno na sve u Ukrajini", istakao je Lavrov, upozorivši da će "ove letelice će biti uništene, kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini“ i da F-16 ne može da promeni situaciju na frontu.

Zapad, dodaje Lavrov, pokazuje nezainteresovanost za završetak sukoba u Ukrajini, jer nastavlja da pumpa kijevski režim sve destruktivnijim vrstama oružja.

"Ipak se nadamo da će rusko-beloruske vojne vežbe sa nestrateškim nuklearnim oružjem, koje se održavaju ovih dana, urazumiti naše protivnike i da će ih podsetiti na potencijalne katastrofalne posledice dalje nuklearne eskalacije", poručio je šef ruske diplomatije.

SAD podrivaju globalnu bezbednost

Ako SAD rasporede svoje rakete u Evropi ili azijsko-pacifičkom regionu, Rusija, pored ukidanja jednostranog samoograničenja na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa, može da preduzme korake u oblasti nuklearnog odvraćanja, upozorio je Sergej Lavrov.

"To neće proći bez naše reakcije", poručio je ruski ministar s napomenom da odluku o tome donosi predsednik.

- Ne isključujemo dodatne korake u oblasti nuklearnog odvraćanja. Na kraju krajeva, američke rakete naprednog baziranja bi mogle da pokriju komandna mesta i lokacije naših nuklearnih snaga - poručio je Lavrov.

Dakle, nastavio je, razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu "stvoriće ozbiljan bezbednosni izazov za Rusku Federaciju".

Ali ne samo za nju, dodao je Lavrov i podsetio da je u zajedničkoj izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga navedeno da takvi destabilizujući koraci SAD predstavljaju direktnu pretnju i Rusiji i Kini.

- Zbog toga smo se mi i naši kineski partneri dogovorili da pojačamo saradnju kako bismo odbili neodgovorno ponašanje Vašingtona koje podriva međunarodnu stabilnost - naglasio je Lavrov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading