F-16
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Let je održan juče u bazi USAF u Kaliforniji, gde se trenira nova generacija AI, sa planom da SAD imaju flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi do 2028. godine, prenose reporteri Asošijeted presa kojima je dato pravo da prisustvuju letu.

Kendal je sedeo u letelici kojom je upravljala AI da bi pokazao da u tome nema rizika, a kasnije je izjavio da je "sigurnosni rizik" da se leti bez AI.

Avion F-16 pod nazivom "Vista" je, pod kontrolom AI, leteo brzinom od oko 880 kilometara na čas, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao ljudski pilot.

Kendal je na kraju leta izjavio da bi verovao sposobnosti AI da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvek biti ljudskog nadzora kada je reč o upotrebi oružja.

Razvijanje flote pod kontrolom AI je način za SAD da se pripreme za potencijalni konflikt sa Kinom, koja radi na sličnoj floti, ali i da uštede na velikim cenama borbenih aviona F-35 koji koštaju oko 1,7 milijardi dolara.

Avion "Vista" funkcionište tako što najpre uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu.

AP navodi da Kina takođe ima AI avione, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora.

Ovakvih probnih letova je bilo više od deset od prošle godine, a AI uči toliko brzo da već počinje da pobeđuje neke ljudske avione u takmičenjima.

Piloti su rekli za AP da su svesni da možda treniraju svoju zamenu, ali i da ne bi voleli da se nađu u nebu protiv protivničke letelice koju kontroliše AI.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading