BAjden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Govoreći o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

- Ali, najsmešnije je to što je 1912. godine demokratski predsednički kandidat Vudro Vilson rekao u predizbornom govoru da 'niko nije nezamenljiv'. Vilson je te izbore dobio - podsetila je Zaharova.

Američki državni dug, podsetimo, dostigao je neverovatan iznos. Prema podacima iz marta američkog Ministarstva finansija, državni dug je premašio 34 milijarde dolara i on nastavlja da se uvećava za oko jednu milijardu dolara skoro svakih 100 dana.

Globalna ekonomska neizvesnost

Foto: Shutterstock

 

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), prijavile su gubitak od 114 milijardi dolara za 2023. godinu, a to je prvi put u američkoj istoriji. Mnogi stručnjaci smatraju da je ovo samo početak.

U isto vreme Rusija je, uprkos sankcijama i SVO, uspela da ostvari neverovatne ekonomske rezultate, a njen ekonomski rast se nastavlja i dalje. BDP je tako u prvom kvartalu godine dostigao 5,4 odsto. Ruska Federacija nastavlja da razvija i jača partnerstva sa prijateljskim zemljama, a do 2030. zacrtan je novi cilj – Rusija će postati četvrta ekonomija sveta. 

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading