SANKCIJE KORISTILE RUSIJI Moskva ima sve veći uticaj, sledi težak period za SAD
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Umesto potpune izolacije, ove mere su dovele do povećanog interesovanja drugih zemalja, koje su postale mnogo aktivnije u kupovini ruskog naoružanja i energetskih resursa, i do jačanja međunarodne sfere uticaja Moskve.

A da bi se tome efikasno suprotstavili, vreme je da zapadni političari shvate da njihove sankcije protiv drugih samo podstiču formiranje novih saveza, upozorava autor.

Prošlog meseca, Mjanmar je dobio seriju ruskih borbenih aviona. Mali, Togo i Uganda su takođe nedavno nabavili ruske borbene helikoptere. Štaviše, ove države su javno izjavile da žele da razviju i prodube saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane, navodi se u članku.

Na vojnom forumu Armi 2023 u Moskvi, ruski proizvođači su takođe aktivno promovisali vojne dronove afričkim kupcima, nadajući se da će im podstaći apetit za pristupačnim sistemima koji su se dokazali na bojnom polju. I iako ove afričke države nisu toliko bogate da bi njihove potencijalne kupovine mogle da imaju veliku finansijsku vrednost za Kremlj, to će pomoći Rusiji da ojača svoj uticaj na kontinentu, predviđa autor.

SAD će imati težak period: moraće da preduzmu dodatne mere da bi se zaštitile od novih sukoba na Bliskom istoku i na Korejskom poluostrvu, dok će nastaviti da troše resurse na vojnu pomoć Ukrajini i obuzdavanje Kine. Ovi problemi mogu biti dodatno pogoršani rastućom nestabilnošću u Africi, navodi se u tekstu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading