Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ovi ambasadori su u sredu prisustvovali sastanku na kojem se ambasador mađarske usprotivio dogovoru EU da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine vredne 190 miliona evra za kupovinu oružja za Ukrajinu, prenosi Pravda.

"Za sada, oni (Mađari) će blokirati sve povezano sa vojnom pomoći Ukrajini", rekao je jedan od neimenovanih ambasadora, ocenjujući da će takav stav Budimpešte opstati do junskih izbora za Evropski parlament.

Prema drugom izvoru, Budimpešta je pristala da ne uloži veto, već samo da odloži implementaciju predloga EU uskraćivanjem podrške, a zbog ponude koja joj je ponuđena prema kojoj njen deo sredstava od zamrznute ruske imovine neće biti korišćen za podršku Ukrajini.

Evropske diplomate se nadaju da će pronaći način da razreše ovaj problem pre jula, za kada je zakazana isplata novca Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir.

Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading