Napad na harkov
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski grad Harkov je granatiran više puta – poginulo je najmanje šest osoba u napadu na hipermarket, a više od 40 je povređeno, saopštio je šef Harkovske vojne oblasti Oleg Sinegubov. 

Nakon udara ruskih snaga na prodavnicu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao svetske lidere da obezbede veću zaštitu od vazdušnih napada.

Sa druge strane, ruski grad Belgorod pretrpeo je raketni napad u kojem su tri osobe poginule, a 10 je povređeno, saopštio je gubernator Vječeslav Glatkov.

Mađarska je blokirala odobrenje EU da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, reklo je pet ambasadora zemalja članica EU za Fajnenšal tajms. Reč je o 190 miliona dolara.

Vojska Ukrajine u Donjecku navodi da je oborila još jedan, osmi po redu u proteklih 20 dana, ruski avion Su-25, što je potvrdio i Zelenski.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Zelenski: Rusi spremaju još jednu ofanzivu

Ruska vojska priprema još jednu veliku grupu trupa, koja je koncentrisana 90 kilometara od Harkova. Ovo je izjavio predsednik zemlje kome je istekao mandat, Vladimir Zelenski, u svojoj video poruci iz drugog po veličini grada u Ukrajini, Harkova.

Rusi probili front

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u prethodna 24 sata ruska vojska je uništila pet ukrajinskih projektila "ATACMS", 32 rakete "HIMARS" i "vampir", protivbrodsku raketu "Neptun" i 41 dron, prenosi Interfaks.

Američke rakete neefikasne

Ukrajina je počela da odustaje od američkih raketa zbog njihove neefikasnosti u zoni specijalne operacije, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom Jutjub kanalu.

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u prethodna 24 sata ruska vojska je uništila pet ukrajinskih projektila "ATACMS", 32 rakete "HIMARS" i "vampir", protivbrodsku raketu "Neptun" i 41 dron, prenosi Interfaks.

Broj poginulih u napadu na Harkov porastao na 13

Trinaest ljudi poginulo je u jučerašnjem napadu ruskih snaga na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, navodi se u najnovijem izveštaju Regionalnog tužilaštva.

U napadu su ranjene najmanje 43 osobe.

Kijev slavi Dan grada u vanrednom stanju

Dan Kijeva se u Ukrajini obeležava poslednje nedelje maja. Kako prenosi Ukrinform, treću godinu za redom obeležava se u vanrednom stanju.

Zvanično prihvaćen datum osnivanja Kijeva je 482. godine. Prema legendi, osnovao ga je princ Kij od Polanjija sa svojom braćom Ščekom i Horivom, kao i sestrom Libidjom. Grad je dobio ime u čast Kija.

Dan Kijeva je prvi put proslavljen 1982. godine, kada je grad napunio 1.500 godina. Od tada prestonica slavi praznik svake godine.

Eksplozija u Kijevu

Tokom vazdušnog napada na Kijev čuo se zvuk eksplozije, prenosi Ukrinform.  

Vazduhoplovstvo je ranije izvestilo o ponovnom poletanju MiG-31K sa aerodroma Savasleika (oblast Nižnjeg Novgoroda). 

Napad na Viničku oblast

U gradu Žmerinka od pada ruskih dronova oštećene su tri četvorospratnice, sedam privatnih stambenih zgrada i šest putničkih automobila, javila je Državna služba za vanredne situacije.

Saopšteno je da su tri osobe povređene a da je iz stanova evakuisano 40 ljudi.

 

 

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine, poleteo MiG-31K

U Ukrajini je objavljena vazdušna uzbuna zbog poletanja MiG-31K sa aerodroma Savasleika u Ruskoj Federaciji, objavilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. 

Ruska PVO oborila sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći sedam ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator Kurske oblasti Aleksej Smirnov. Prethodno su vlasti Brjanske oblasti saopštile da je tokom noći iznd te oblasti oboren dron, prenosi Interfaks. Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je u subotu uveče iznad Belgorodske oblasti uništena ukrajinska krstareća raketa i 29 projektila "Vampir".

Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 12

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 12, a povređene su 43 osobe, saopštilo je tužilaštvo Harkovske oblasti. Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Napad na harkov

Foto: Tanjug/AP

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading