Putini Zelenski
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Berlin je u aprilu obećao da će Kijevu isporučiti treću Patriot bateriju američke proizvodnje iz svojih zaliha kako bi je ojačao protiv Rusije. Nadao se da će drugi slediti njen primer u okviru inicijative "Neposredne akcije protiv protivvazdušne odbrane", ali partnerske zemlje nisu voljne da to učine, izjavile su dve osobe upoznate sa razgovorima.

Nekoliko evropskih nacija koje poseduju Patriot sisteme javno je izjavilo da neće moći da ih dele sa Ukrajinom. Ovo uključuje Poljsku, koja je inače među najglasnijim zagovornicima slanja većeg broja oružja Kijevu.

Rumunija je nagovestila da će razmotriti zahtev SAD da donira deo svoje protivvazdušne odbrane, ali je premijer Marsel Čolaku prošle nedelje naglasio da vojno rukovodstvo zemlje ne podržava tu ideju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je dobijanje više raketnih sistema dugog dometa glavni prioritet. U intervjuu medijima prošlog meseca, on je rekao da ne može da veruje da SAD, zemlja koja proizvodi sistem, „nema bar jednu Patriot bateriju" koju bi dala njegovoj naciji.

Vašington je rekao da čini svoj deo posla slanjem raketa presretača za lansere koje Kijev već ima. Cena baterije Patriot je preko milijardu dolara, a oružje koje ispaljuje košta milione dolara po komadu. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je prošle nedelje da Vašington aktivno pokušava da nabavi više sistema Patriot za Ukrajinu.

Kao alternativu doniranju sistema protivvazdušne odbrane, Kijev je predložio da njegovi zapadni saveznici koriste svoje sisteme za obaranje ruskih projektila koji se približavaju ciljevima u Ukrajini. Poljska navodno razmatra tu ideju, ali su se druge nacije, uključujući Nemačku, javno usprotivile, rekavši da bi to dovelo NATO u direktan rat sa Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading