Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

On je rekao da je Rusija posebno zaintresovana za Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, koje se nalazi na oko 330 kilometara severno od ruske eksklave Kalinjingrad i gde je sedište ruske Baltičke flote, i da je ono strateški važno za odbranu regiona Baltičkog mora.

"Uveren sam da je Putin bacio oba oka na Gotland. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem. Ko kontroliše Gotland, kontroliše Baltičko more", rekao je ševedski general u intervjuu za nemački RND. On je dodao da ako Rusija preuzme kontrolu nad ostrvom, to bi moglo da ugrozi zemlje NATO-a sa mora. "Ovo bi značilo kraj mira i stabilnosti u nordijskim i baltičkim regionima", saopštio je načelnik švedske vojske.

Biden je naveo da je Švedska iz tog razloga ojačala vojno prisustvu na Gotlandu, stalnim trupama i dodatnim snagama koje mogu biti privremeno raspoređene ako nivo rizika eskalira. Švedska se zvanično pridružila NATO- u 7. marta, skoro dve godine nakon što je podnela zahtev za pridruživanje alijansi ,a ukidanje 200 godina formalne vojne neutralnosti objasnila je kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je juče reviziju državne granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru. U nacrtu uredbe od 21. maja objavljenom na federalnom portalu nacrta regulatornih pravnih akata, ministarstvo je predložilo prilagođavanje granice oko ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva i oko Kalinjingrada, prenose ruske agencije. Navedeno je i da je dokument trenutno u fazi pripreme.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading