Nova Kaledonija
Foto: Alo/Tanjug

BBC navodi da je ovo prva od dve letelice oružanih snaga Australije poslate po 300 državljana te zemlje koji su zatražili pomoć.

Prema podacima sa sajta Flajtradar24 u Novu Kaledoniju stigao je i avion novozelandske vojske.

Vlada u Velingtonu je saopštila da je on deo "serije" planiranih letova čiji je cilj da oko 50 državljana Novog Zelanda vrate kući.

Britanski medijski servis podseća da su nemiri počeli prošle nedelje nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali ustavne promene po kojima svi Francuzi koji su barem deset godina živeli u Novoj Kaledoniji mogu da glasaju na lokalnim izborima.

Navodi se da su vođe domorodačkog naroda Kanaka za ovaj potez Pariza kazale da slabi politički uticaj domaćeg stanovništva.

Do sada je u nemirima stradalo četvoro civila, uključujući najmanje troje Kanaka, kao i dva policajca, a povređene su desetine ljudi i uhapšeno više od 200 osoba.

Francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji je saopštila da su žandarmi, pristigli iz Francuske kako povratili kontrolu nad 60 kilometara dugim putem od prestonice Numee do aerodroma, do sada "neutralisali" 70 blokada te saobraćajnice, ali je aerodrom i dalje zatvoren.

Australijski turista Maksvel Vinčester kazao je za AFP da su on i supruga Tifani "ushićeni" što se vraćaju kući nakon što više od nedelju dana nisu smeli da napuste rizort u blizini Numee.

Oni koji su prinuđeni da ostanu u Novoj Kaledoniji kažu da moraju da štede hranu dok čekaju da budu izbavljeni.

Australijanka Džoan Elijas se nalazi u rizortu u Numeni sa suprugom i četvoro dece ui rekla je da im je poručeno da napune kadu vodom za slučaj da dođe do njenog nestanka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading