Nova Kaledonija
Foto: AP/Nicolas Job (STR)

"Pojačanje će odmah će biti raspoređeno da kontroliše područja koja su izmakla našoj kontroli poslednjih dana", rekao je Le Frank, navodeći da je protekla noć bila relativno mirna, nakon što su u neredima koji su počeli u ponedeljak četiri osobe ubijene, a stotine ljudi uhapšeno, prenosi Rojters.

Vlada Nove Kaledonije, gde je Francuska proglasila vanredno stanje i zabranila društvenu mrežu TikTok, danas je saopštila da na ostrvu ima zaliha hrane za dva meseca, ali da postoje poteškoće u njenom dostavljanju.

U neredima koji su počeli u ponedeljak poginule su četiri osobe, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac, a francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, juče je izjavio da je policija uhapsila osobu koja je upucala dvojicu pripadnika Kanaka.

Nova Kaledonija

Nicolas Job (STR)

 

 

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret "Odbor za koordinaciju terenskih akcija" zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Ta izmena je usvojena u ponedeljak, iako je protivna Numeanskom sporazumu iz 1998. godine, prema kojem niko ko se doselio na ostrvo posle te godine nema pravo glasa.

Francuska vlada smatra da je "apsurdno" isključenje petine stanovništva iz glasanja, ali separatisti Nove Kaledonije smatraju da bi proširenje glasačkog spiska pogodovalo profrancuskim političarima, navodi Rojters.

Pacifička konferencija crkvi pridružila se danas brojnim pozivima Francuskoj da povuče izmenu zakona i Ujedinjenim nacijama da predvode dijalog u Novoj Kaledoniji između Francuske i naroda Kanak.

Francuska je u sporazumu iz 1998. godine obećala i da će postepeno davati sve više političkih ovlašćenja Novoj Kaledoniji, a od tada su održana tri referenduma o nezavisnosti, koju su građani odbili.

Kanaci, pripadnici domorodačkog naroda, ne priznaju rezultate tih referenduma.

U Novoj kaledoniji živi oko 270.000 ljudi, od kojih su 41 odsto Maležani, a oko 24 odsto iz Evrope, uglavnom francuskog porekla.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading