Šalju avione
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Građani Novog Zelanda u Novoj Kaledoniji su se suočili sa nekoliko izazovnih dana i njihov povratak kući je bio hitan prioritet naše vlade", rekao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters nakon sastanka sa kolegama iz Francuske i Australije u ponedeljak uveče kada je dogovorena evakuacija.

U toj akciji će učestvovati avioni odbrambenih snaga Australije i Novog Zelanda, a francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji je danas saopštila da je aerodrom na tom ostrvu i dalje zatvoren za komercijalne letove, kao i da će poslati vojsku da štiti javne zgrade, prenosi Rojters.

Šalju avione

Tanjug/Ap

 

Nemiri su počeli 13. maja nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što će, prema rečima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.

Nova Kaledonija

Nicolas Job (STR)

 

 

Kontigent od 1.700 pripadnika policije iz Francuske je već stigao na ostrvo. Na fotografijama sa Nove Keldonije objavljenim u medijima i na društvenim mrežama vide se izgoreli automobili, improvizovane blokade na putevima i dugi redovi ispred supermarketa.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading