robert fico
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Premijer Robert Fico juče je upucan sa pet metaka. Prema najnovijim informacijama,on nije životno ugrožen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će posetiti ranjenog slovačkog premijera.

22.48 - Fico se seća atentata

Premijer Slovačke bio svestan kada je dopremljen u bolnicu

21.22 - Poljski premijer rekao da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na Fica


Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na premijera Slovačke Roberta Fica.

Tusk je napisao na platformi X da se mnogo toga dešavalo u sredu, a na njegovom postu se vidi komentar koji je takođe objavljen na toj društvenoj mreži u kojem se navodi da su Slovaci dali primer Poljacima šta bi trebalo da urade sa Tuskom ukoliko odluči da ne sprovede investiciju na velikom aerodromu u centralnom delu zemlje.

Poljski sajt Wp.pl objavio je danas, pozivajući se na izvor iz Službe državne zaštite, organa koji je zadužen za zaštitu važnih ličnosti u Poljskoj, da će zaštita Tuska biti pojačana nakon atentata na Fica, preneo je Rojters. 

Na Fica je u sredu izvršen atentat kada je stariji muškarac pucao pet puta nakon čega je premijer operisan i sada se nalazi u stabilnom stanju.
Atentat na Fica izazvao je međunarodnu osudu i pozive na smirivanje političkih tenzija u Slovačkoj. 
 

20.42 - Đurić uputio snažnu poruku podrške slovačkom premijeru

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić oglasio se na društvenoj mreži X (Tviter), pružajući podršku premijeru Slovačke, Robertu Ficu, na kog je juče izvršen atentat.

19.39 - Isplivali jezivi detalji pokušaja atentata na Fica

Pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica dogodio se vrlo brzo, pucnjevi su lako mogli biti pomešani sa eksplozijama petardi

18.40 -  Bivši slovački premijer posetio Fica

Bivši slovački premijer Peter Pelegrini nakratko je posetio Fica.

- Njegovo stanje je i dalje teško, rekao je on.

Razgovarao je sa Ficom nekoliko minuta.

- Premijera očekuju kritični sati i dani. Za dlaku je izbegao smrt, rekao je Pelegrini-

17.57 - U Slovačkoj je pojačan nadzor

U Slovačkoj je pojačan nadzor u blizini medijskih zgrada, a obezbeđena je bezbednost političara nakon pokušaja atentata na premijera Roberta Fica, uverio je zamenik šefa slovačke policije Rastislav Polakovič.


„Pojačali smo nadzor nad osobama i mestima na kojima mogu biti potencijalne pretnje, pojačali smo nadzor u blizini medijskih kancelarija i obezbedili bezbednost poslanika i čitavog političkog spektra“, rekao je on na konferenciji za novinare.

14.48 - Ministar Kalinjak: Atentator se pre više godina susreo s militantnom proruskom skupinom

Pre nekoliko godina, atentator na Fica gađao je pripadnike proruske slovačke grupe Slovenski branci i razgovarao sa njima, potvrdio je danas slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Sa njihovim članovima se sastao 2016. godine. Međutim, pošto je bio pacifista, pozvao je grupu da se uzdrži od oružane borbe, rekao je slovački ministar.

14.19 - Oglasili se Čaputova i Pelegrini

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i novoizabrani predsednik Peter Pelegrini danas su u Bratislavi rekli da je atentat na premijera Roberta Fica u sredu napad na demokratiju i pozvali sve na političkoj sceni da izađu iz "začaranog kruga nasilja" i privremeno prekinu kampanju pred izbore za Evropski parlament.

"Nas dvoje delimo isti stav, protiv smo bilo kakvog nasilja. Jučerašnji napad je velika ljudska tragedija, ali istovremeno i napad na demokratski poredak. Želimo da pozovemo sve: Izađimo iz začarnog kruga nasilja i uzajamnih optuživanja. To što se desilo juče, to jeste čin pojedinca, ali je napeta atmosfera mržnje naše kolektivno delo" - kazala je Čaputova u zajedničkom obraćanju sa Pelegrinijem koji u junu preuzima dužnost od nje.

13.43 - Kruže lažne vesti da je atentator Ukrajinac

Slovački mediji razotkrili su lažne vesti koje su se pojavile u vezi sa Jurajem Cintulom (71), koji je juče vatrenim oružjem pokušao da ubije premijera Roberta Fica.

Sajt TV Novini, koji pripada slovačkoj televiziji Markiza, objavio je da napadač nije ni Ukrajinac ni član opozicione stranke Progresivna Slovačka.

Navodi se da je policija upozorila da su nakon pokušaja atentata na Fica počele da se šire informacije koje sadrže laži i ispoljavanje mržnje.

12.37 - Fico ide na još jednu operaciju

Prema informacijama slovačkog lista Pravda, premijera čeka još jedna operacija, ali njegovi lekovi mogu da izazovu probleme.

Ficu je zaustavljeno abdominalno krvarenje, ali ga čeka operacija kuka.

12.19 - Ficov ministar policije: Slovačka maltene na pragu građanskog rata, na mržnju ne odgovarati mržnjom

Zvaničnici Slovačke, koja je u šoku posle neuspelog atentata na premijera Roberta Fica, uz jedinstvene osude tog čina, danas su uputili pozive da se prekine sa govorom mržnje.

"Odgovor na mržnju ne može biti mržnja. Sve vas molim da prestanemo sa napadima i izrazima mržnje uperenim na ovaj ili onaj politički blok. Iz ovoga što se desilo a mnogi od vas su to posejali, danas se rodila bura. A mi ovde stojimo maltene na pragu građanskog rata", apelovao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

11.37 - Ministar optužio novinare za atentat: „Pogledajte šta ste o njemu napisali“

Slovački ministar finansija rekao je da bi Kalinak, ministar odbrane i potpredsednik vlade, trebalo da preuzme vođenje vlade dok je Robert Fico u bolnici.

Uoči sednice Saveta bezbednosti ministar je napao novinare i doveo u vezu tekstove koje su objavili o Fiću sa atentatom.

„Pogledajte članke koji su pisani o Robertu Ficu, kakvu ste hajku pokrenuli na njega“, rekao je Kamenički.

11.35 - Ministri će dobiti jaču zaštitu?

Na današnjoj sednici slovačke vlade biće reči i o pojačanoj zaštiti ministara. Neki od njih su već danas došli na sednicu vlade uz pojačanu zaštitu.

„Budimo srećni što juče nije bilo drugih žrtava, uključujući i civile koji su tamo stajali“, rekla je ministarka privrede Denisa Sakova. Ona nije odgovorila na pitanja da li ministar unutrašnjih poslova treba da podnese ostavku

11.26 - Počela sednica Saveta bezbednosti

Počela je sednica slovačkog Saveta bezbednosti. Oko zgrade u kojoj se održava sednica su visoke mere sigurnosti.

10.37 - Podneta krivična prijava protiv napadača

Policija je jutros podnela krivičnu prijavu protiv napadača i tereti ga za ubistvo u pokušaju. Policija je potvrdila da je izvršila pretres automobila napadača i izuzela dokaze, a zatim je auto odvezla na dalje pretresanje

10.18 - Napadač bio na sastanku vlade s građanima i pre tri nedelje

Kako javlja slovačka televizija Markiza, napadač koji je pucao u Fica bio je na sastanku vlade i građana i pre tri nedelje. Tada je u Dolnoj Krupi održana sednica vlade, prenose slovački mediji.

9.24 - Putin poslao telegram predsednici Slovačke

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram slovačkoj predsednici Zuzani Čaputovoj. Kremlj je, podsetimo, juče osudio napad na Fića kao „apsolutno neprihvatljiv”.

9.15 - Obraćanje Roberta Kalinaka

"Tokom noći lekari su uspeli da stabilizuju stanje pacijenta, a u ovom trenutku su u toku dalje radnje na poboljšanju njegovog stanja", rekao je ministar odbrane Robert Kalinak obraćajući se javnosti ispred bolnice.

09:04 - Oglasila se direktorka bolnice

Miriam Lapunikova, direktorka bolnice "FD Roosevelt", u Banjskoj Bistrici, rekla je da je premijer Slovačke Robert Fico, na kojeg je juče izvršen atentat, imao višestruke rane od vatrenog oružja.

"Operacija je trajala pet sati, učestvovala su dva operativna tima. Pacijent je imao višestruke rane od vatrenog oružja. U ovom trenutku njegovo stanje je stabilno, ali veoma teško", rekla je Lapunikova.

08: 30 - Vanredna sednica Saveta bezbednosti Slovačke zakazana za 11 sati

Iz vlade u Bratislavi je saopšteno da će Savet bezbednosti Slovačke u 11 sati održati vanrednu sednicuBezpečnostná rada bude mimoriadne zasadať dnes o 11 hodine, informoval o tom Úrad vlády.

Istovremeno će biti održana i sednica vlade.

08: 20 - Potpredsednik Vlade Slovačke za BBC: Robert Fico više nije životno ugrožen

Slovački premijer Robert Fico nije više u životnoj opasnosti nakon što je u atentatu u sredu upucan više puta, rekao je potpredsednik vlade.Tomaš Taraba je za BBC rekao da je operacija Fica prošla „dobro“ i da će, kako se pretpostavlja, na kraju preživeti.

8:17 - Atmosfera je uzavrela - rekao je ambasador Srbije

- Mislim, napad i pokušaj atentata, po meni, na predsednika vlade jeste vrh nečega. Imali mi to kod nas, tako da imamo ta negativna iskustva, rekao je ambasador Srbije Aleksandar Nakić. 

Aleksandar Nakić

Ambasada republike Srbije Bratislava - Slovačka republika

 

7.57 - Policija ogradila bolnicu u kojoj je Fico

Nekoliko policijskih jedinica nalazi se ispred bolnice Roosevelt u kojoj se nalazi upucani slovački premijer Robert Fico, javlja TA3 TV. Područje ispred Hitne je ograđeno i niko ne sme ući bez poziva.

7.44 - Ministar odbrane Robert Kalina, koji je hteo da šalje ukrajinske izbeglice natrag da ratuju, mogao bi da menja Fica?

Slovački mediji spekulišu o tome ko bi mogao da obavlja ključne dužnosti rukovođenja vladom pošto premijer Robert Fico to sada nije u stanju.

Podseća se da je Slovačka već jednom iskusila taj istorijski presedan 2016. kada je Fico takođe bio premijer i zbog akutnog koronarnog sindroma, izazvanog začepljenjem krvih sudova, bio hospitalizovan na dve nedelje.

Tada je umesto Fica dužnosti privremeno obavljao Robert Kalinak, tadašnji potpredsednik vlade i ministar policije, koji je tada praktično vodio vladu.

Kalinak, koji je sada opet vicepremijer i ministar odbrane, mogao bi ponovo da obavlja značajnu ulogu.

On je sredinom marta, u vreme prvih pominjanja mogućnosti slanja NATO trupa u Ukrajinu, poručio da zapadni saveznici vlasti u Kijevu treba da pomognu ukrajinskim muškarcima sposobnim za vojsku da se vrate kući kako bi se priključili vojsci Ukrajine.

7.14 - Kremlj: "Ovo je zaista velika tragedija"

Kremlj je u četvrtak osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželeo mu brz oporavak nakon što je upucan dok je napuštao sednicu vlade.

„Naravno, najoštrije osuđujemo ovaj napad“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „Izvestija“. „Smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo – ovo je zaista velika tragedija.

7.12 - Policija za sada ćuti o tačnom motivu atentatora

Slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija zasad ćute o tačnom motivu atentatora. Konferencija za novinare o trenutnom Ficovom zdravstvenom stanju još nije najavljena. Savet državne bezbednosti zaseda u Bratislavi.

7.01 - Privedena žena atentatora

Policijski službenici započeli su proceduru i otišli u stan atentatora. Policija je u njegovom stanu bila nekoliko sati. Oko 21 sat su izveli njegovu suprugu koja je lice pokrivala novinama. Policija ju je otpratila na ispitivanje.

Podsetimo, premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta.

Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gde je Fico došao da pozdravi okupljene građane. Na njega je iz mase pucao Juraj C. iz mesta Levice, a članovi slovačke vlade izjavili su da je njegov motiv očigledno političke prirode.

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu.

Operacija je trajala nekoliko sati.

 

 

Napad se dogodilo nešto pre 15 časova, kad je prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala. Napadač je navodno 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada.

Fico je helikopterom pre 16 časova prebačen iz Handlove u Bansku Bistricu radi operacije koja je trajala satima.

Zamenik premijera Tomas Taraba izjavio da se očekuje da će Fico preživeti i da više nije u životnoj opasnosti.

- Bio je teško ranjen, jedan metak prošao je kroz stomak, rekao je Taraba.

Nezvanično, slovački TV kanal Ta3 sinoć je javio da se Fico probudio posle operacije.

Novy čas

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading