Ruska duma
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Ova operacija dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći u Gazi i dovodi do većeg internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudskoj patnji, istakao je Borelj, navedeno je u saopštenju EU.

Više od milion civila nalazi se u skloništu u Rafi i okolini i rečeno im je da se evakuišu u područja koja se, prema UN, ne mogu smatrati bezbednim, kazao je Borelj. Iako EU priznaje pravo Izraela da se brani, Izrael to mora učiniti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i pružiti sigurnost civilima, naglasio je on.

EU poziva Izrael da se uzdrži od daljeg zaoštravanja ionako strašne humanitarne situacije u Gazi i da ponovo otvori granični prelaz Rafa, rekao je Borelj. Ukoliko bi Izrael nastavio svoju vojnu operaciju u Rafi, to bi neizbežno predstavljalo veliki pritisak na odnose EU sa Izraelom, istakao je Borelj.

EVROPSKA UNIJA SE HITNO OGLASILA Odmah prekinite

Printscreen

 

 

On je rekao da, prema međunarodnom humanitarnom pravu, Izrael mora da dozvoli i omogući nesmetan prolaz humanitarne pomoći za civile.

Međunarodni sud pravde je to jasno naveo u svojim nalozima od 26. januara i 28. marta, naveo je on.

S tim u vezi, Evropska unija, takođe, osuđuje napad Hamasa na prelaz Kerem Šalom koji je dodatno ometao isporuku humanitarne pomoći, rekao je Borelj.

"Pozivamo sve strane da udvostruče svoje napore za postizanje momentalnog prekida vatre i bezuslovnog oslobađanja svih talaca koje drži Hamas", istakao je Borelj.

BONUS VIDEO

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading