borelj
Foto: EPA/EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

"EU će nastaviti svoju snažnu podršku izgradnji palestinske države i jačanju palestinskih institucija i njihovih kapaciteta u pripremi za buduću državnost. Od vitalnog je značaja vratiti politički horizont ka rešenju o dve države. EU je spremna da, na tom cilju, radi sa Izraelom, palestinskim vlastima i regionalnim i međunarodnim stranama", poručio je Borelj u saopštenju.  

On je naveo da je Palestina dobila nedvosmislenu podršku da njen status stalnog posmatrača bude proširen dodatnim pravima i privilegijama.

"EU podseća na svoju dugogodišnju posvećenost pravednom i sveobuhvatnom rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba, zasnovanom na rešenju dve države, sa državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, susednom, suverenom i održivom državom Palestinom, koje postoje jedna pored druge u miru i bezbednosti i međusobnom priznanju, i sa Jerusalimom koji služi kao buduća prestonica obe države", naveo je Borelj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je danas palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN. Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Zahtev za punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti, a zatim i Generalna skupština.

SAD su nedavno uložile veto na palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo, a Rojters navodi da, ako Savet i izglasa u korist palestinskog članstva u UN, verovatno će se ponovo suočiti sa američkim vetom, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading