Turska forum
Foto: AP/Khalil Hamra (STF)

Naime, poseta turskog predsednika Vašingtonu bila je zakazana za 9. maj, kako su krajem marta otkrili zvaničnici obe zemlje. 

"Poseta Sjedinjenim Državama je odložena zbog neusklađenosti rasporeda obe strane. Kao što znate, SAD se bliže izbori, a raspored gospodina Bajdena je postao još naporniji. Naši programi se intenzivno nastavljaju kako u zemlji tako i u inostranstvu. Takve posete se dešavaju u vreme pogodno za obe strane", kazao je Erdogan za "Katimerini".

Turski predsednik je istakao da se predstavnici dve zemlje "sastaju kako bi odredili odgovarajući datum za njegovu buduću posetu".

Turski list "T24" je krajem aprila pisao da bi otkazivanje planirane posete mogao biti uzrokovan neslaganjem oko predstojeće turske vojne operacije u severnom Iraku i neispunjenim očekivanjima Vašingtona o ekonomskim ustupcima Ankari.

List "Hurijet", pozivajući se na izvore, izvestio je 22. aprila da će turske oružane snage izvesti sveobuhvatnu kopnenu operaciju protiv Kurdistanske radničke partije, nakon Erdoganove posete Iraku. 

Turski predsednik je više puta izjavio da Ankara očekuje da će na leto "rešiti pitanje bezbednosti granice s Irakom".

Prema njegovim rečima, turska strana takođe nastoji da napravi bezbednosni koridor 30-40 kilometara duboko u Siriji.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading