duško knežević
Foto: Printscreen/YouTube/ A PLUS TV MONTENEGRO/ ADRIA TV Montenegro

Više detalja zasad nije poznato, a Kneževićev advokat Zdravko Đukanović kazao nam je da nema takvu informaciju i ne može da potvrdi navode našeg izvora. 

Informaciju o izručenju Kneževića nisu mogli da potvrde ni u Višem sudu u Podgorici. 

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

U februaru prošle godine glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odlučio je da slučaj Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, saopštio je tada Kneževićev pravni tim tada.

Naveli su da su razočarni ovom odlukom i najavili žalbu čim se za to stvore uslovi.

Proces podrazumijeva još četiri instance uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gdje se razmatra zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. 

Knežević je crnogorski biznismen, jedno vreme saradnik nekadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, te vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala poternicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih dela.

Poternicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujošević, saslušavan povodom optužbi da je deo kriminalne grupe koju je formirao Knežević. Jedan snimak beleži kako Knežević daje kovertu punu novca funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviću

Knežević je u međuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujošević tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obećao da će pustiti Kneževićevog kuma na slobodu.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsednik Atlas grupe Knežević izbegao je 2019. godine hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin. Odbacuje optužbe protiv njega. 

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.

Alo/RTCG

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading