NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Bivši norveški premijer je rekao da su Ukrajini neophodne trupe i oružje, i dok NATO može da doprinese povećanju vojne opreme, Kijev mora sam da obezbedi vojnike, podsetivši na nedavno donet ukrajinski zakon o pooštravanju sistema mobilizacije.

On je najavio da će sutra u Briselu biti održan sastanak saveta NATO-Ukrajina, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

''Razgovarao sam juče sa Zelenskim i on nas je zamolio za sastanak. Rusi vrše pritisak na čitavu liniju fronta i pokreću talase vazdušnih udara na gradove, infrastrukturu i vojsku, ali postoje važni znaci ohrabrenja koji dolaze iz zemalja članica NATO-a", naglasio je Stolteberg.

Generalni sekretar je podsetio na podršku koju je Ukrajina nedavno dobila od Danske, Holandije i Nemačke i istakao da ''je institucionalizovaniji i snažniji okvir za podršku Ukrajini.

''NATO sarađuje sa nekoliko savezničkih zemalja na mogucnosti slanja još raketnih baterija Patriot u Ukrajinu. Želeo bih da istaknem da su ove baterije ključne jer su naprednije. One mogu da obaraju napredne balističke rakete, a posebno ruske hipersonične rakete. Zato su Patrioti važni, kao i drugi sistemi kao što su Nasams, Amraam i Samp-T, zaključio je Stoltenberg.

NATO nema nikakve informacije o mogućim pretnjama iz Rusije zemljama članicama Alijanse, dodao je generalni sekretar, i napomenuo da cilj NATO-a nije da vodi ratove, već da ih spreči.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading