Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ona je istakla da se radi o nekoliko miliona američkih dolara koji su korišćeni za uklanjanje nepodobnih političkih i drugih javnih ličnosti, kao i u cilju nanošenja ekonomske štete. Pokretanje krivičnog postupka po ovom pitanju, kako kaže, samo pokazuje da ruske vlasti poseduju ozbiljne dokaze o umešanosti određenih lica u terorističke aktivnosti protiv Rusije. 

- Situacija je apsolutno neprihvatljiva. Finansiranje terorističkih akcija od strane kijevskog režima i njegovih zapadnih rukovodilaca, pre svega Vašingtona, traje više od jedne godine. Organi za sprovođenje zakona proveravaju umešanost pojedinih državnih službenika, javnih i komercijalnih organizacija sa Zapada u ovim nezakonitim aktivnostima. Trenutno je istraga u toku - rekla je Zaharova. 

Podsetimo, Rusija je početkom meseca pokrenula krivični postupak koji ima za cilj da utvrdi povezanost zvaničnika SAD i NATO-a sa finansiranjem terorista.

Odluka o pokretanju postupka doneta je na zahtev ruskih poslanika Dume, nakon nedavnog terorističkog napada na "Krokus siti" u Moskvi. 

Utvrđeno je da su sredstva koja su poslednjih godina dobijana preko komercijalnih organizacija, konkretno, naftne i gasne kompanije "Burisma Holdings" korišćena za potrebe terorističkih napada po Rusiji, ali i u inostranstvu, i to sve u cilju eliminisanja istaknutih političkih ili drugih javnih ličnosti. 

Do podataka se došlo u saradnji sa stranim obaveštajnim službama, istakla je Moskva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading