Donald Tramp
Foto: AP/Foto: AP

Sagovornik kanala, upoznat sa Trampovim mišljenjem o tom pitanju, rekao je da će se bivši predsednik najverovatnije obratiti predsednicima Ukrajine i Rusije Volodimiru Zelenskom i Vladimiru Putinu dan nakon svog eventualnog izbora (u novembru) ili inauguracije (u januaru 2025.) da započne koordinacione pregovore. 

On je dodao da će Tramp verovatno iskoristiti američku vojnu pomoć Ukrajini kao "polugu" da dovede obe strane za pregovarački sto.

Sjedinjene Američke Države su najveći donator vojne pomoći Kijevu, ali je predlog zakona o izdvajanju 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini od jeseni "zaglavio" u Kongresu, značajno ograničavajući snabdevanje.
Evropski zvaničnici su zabrinuti da bi praćenje Trampovog plana moglo značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije.

Tramp je više puta rekao da bi, da je predsednik, rešio konflikt u Ukrajini što je pre moguće. U intervjuu za Foks Njuz prošlog jula, rekao je da će prvo kontaktirati Putina i Zelenskog.

"Rekao bih Zelenskom: dosta, treba da se dogovorite. Reći ću Putinu: ako se ne dogovorite, mi ćemo Ukrajini dati mnogo, više nego što su ikada imali, ako moramo", rekao je bivši predsednik.

Vašington post je 7. aprila pisao da je Tramp u privatnom razgovoru govorio o planu za okončanje sukoba u Ukrajini, koji podrazumeva pritisak na Kijev da ustupi Krim i Donbas Moskvi.

Savetnik Trampove kampanje Džejson Miler nazvao je to "lažnim vestima".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading