Moskva
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Odgovarajući na relevantno pitanje, Ministarstvo je navelo da je „članom 45 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima 1961. godine, definisano da u slučaju prekida diplomatskih odnosa dve zemlje, država domaćin treba da, čak i u slučaju oružanog sukoba, poštuje i štiti prostorije predstavništva zajedno sa njegovom imovinom i arhivom“.

Ruski resor je istakao da, „u tekućim uslovima, ostaje da se računa na to da će Ukrajina, koja se pozicionirala kao odgovoran član svetske zajednice, poštovati svoje međunarodne obaveze, uključujući prema Bečkoj konvenciji iz 1961. godine, koje predstavljaju osnovni međunarodni sporazum u oblasti diplomatije“.

Ministarstvo je poručilo da ukoliko Ukrajina ne bude poštovala obaveze o diplomatskoj imovini Rusije, Moskva će delovati po principu uzajamnosti.

Sredinom februara ove godine objavljeno je da je Rusija raskinula ugovor o zakupu sa ambasadom Ukrajine u Moskvi u znak recipročne mere na odluku Kijevskog gradskog veća od 2023. godine.

U aprilu prošle godine Kijevsko gradsko veće objavilo je da raskida ugovor o zakupu zemljišta na kome se nalazi kompleks zgrada ambasade Rusije u Ukrajini.

Na osnovu principa reciprociteta, Odeljenje za imovinu grada Moskve odlučilo je da raskine ugovore o zakupu zemljišnih parcela, predviđenih za lokaciju ukrajinske ambasade u Moskvi. Ukrajinska strana je o tome obaveštena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading